Bristen på baseringsmöjligheter och basförband Del 3

Vakten F15

3. F 13 Norrköping och F 15 Söderhamn

F13 Bråvalla i Norrköping har berghangarer och tillhörde fortfarande försvaret 2010. så även om delar av området har sålts så finns möjligheten att återköpa marken, dock har jag sett uppgifter på att man har grävt upp bränsledepån.

F 15 Söderhamn såldes 2000 till kommunen som försökte driva Söderhamns flygplats fram till 2011 och man har öppnat företagsparken Flygstaden, bloggaren Chefsingenjören skriver om statusen på banan som är tillräckligt lång för att ta emot tunga transportplan

Första steget borde vara att återta landningsbanorna och säkra att dom är användbara samt säkra tillgång till förråd och förläggning så att banorna snabbt kan tas i bruk som krigsflygfält igen.

Jag tror sedan att i framtiden måste man även utöka Arméns fredsorganistaion och vägen att gå är samlokation av Arméförband och Flygvapnets basförband.

I fallet med Söderhamn skulle jag då föreslå ett Baskompani och en utbildningsbataljon för ingenjörsförband då det finns utrustning för en Förbindelsebataljon i förråd som inte används samt att man har möjligheten att öva i hamnen, där man även kan basera marinfartyg tillfälligt. Landningsbanan är tillräckligt lång för att ta emot militärt stöd (om den är bärig nog vet jag ej) och den skulle kunna utgöra en bra reservflygplats för Finska F-18 Hornets. Varför då ingenjörsförband? Ja det finns många broar mellan Norra och Södra Sverige som möjliggör förflyttning av förband och mtrl.

Bråvalla borde då få en Utbildningsbataljon för Lv förband förutom Basförband ur flygvapnet och precis som med Säve kan man använda Berghangarerna för sitt ursprungliga ändamål (man anpassade dom för JAS 3 år innan man la ner) eller för att förhandslagra NATO matriel i en framtid.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s