Försvaret av Gotland del 1

Flera debattörer vill placera kustrobotbatteri på Gotland och Lv Robotar, båda är system som skulle göra ett angrepp på Gotland svårt att genomföra. Problemet är att systemen är användbara i krig men i ett freds och skymningsläge extremt svåra att sätta in.
Användningen i såna lägen förutsätter nästan att man har fartyg eller flygplan i området som kan identifiera, avvisa och vid behov skjuta varningskott, något som är lite svårt med en missil.

Exempel:
Ett Civilt RoRo fartyg med destination Åbo, viker av mot Slite och svarar inte på anrop, avfyra ett par Robotar?? Vad händer om det visade sig att man hade en mindre brand ombord och sökte nödhamn? Detsamma gäller för flygplan.

Problemet är att om Ryssen lyckas sätta sig på ön så är det kört. Det kommer inte att vara några krigsförklaringar eller att man förklarar att Gotland tillhör Ryssland utan att propaganda apparaten kommer att gå för högtryck och vi kommer förmodligen få höra förklaringar som:

• Vi måste förhindra en USA ockupation
• Sverige är inte i stånd att försvara sin neutralitet
• Det är bara en skyddsåtgärd, vi kommer att dra tillbaka våra trupper när Svenskarna kan garantera Gotlands neutralitet (VSB pakt)
• Vi är där på invånarnas begäran
• Vi vill samarbeta med Svenskarna för att försvara ön

Och tyvärr är det så att delar av befolkningen och politikerna kommer att köpa såna förklaringar, av ideologiska skäl eller politiska.

Ja men EU/NATO kommer vidta åtgärder, flottblockad, luftblockad eller gå i krig, har en del sagt på nätet. Ja, NATO har uttalat att är man inte med så har man inget skydd. Och EUs reaktion på invasionen av Krim har vi ju sett.

För att möta och försvåra ett angrepp behövs marktrupp på Gotland, även för att hävda överhögheten enligt internationell rätt. Avgörande för Engelsmännen var att dom hade Marinsoldater som med vapenmakt försvarade Falklands, då kunde inte Argentina hävda att territoriet var övergett ur ett folkrättsligt perspektiv.

Här säger säkert någon ”Hemvärnet då?” Jag vill inte kasta skit på HV men för att uträtta något måste man kunna samlas och få ut sina vapen, vilket inte är så säkert att det lyckas och Hemvärnsförbanden är väldig känsliga om FI förfogar över indirekt eld samt flyg och helikopterunderstöd.

Edit 2014-08-17 Bloggaren Jägarchefen om en Rysk övning där målet skulle kunna vara Gotland

Ryssland har mellan den 11-16 Augusti 2014, genomfört en strategisk luftlandsättningsövning tillsammans med Vitryska luftlandsättningsförband i Pskov Oblast – angränsade till Estland. Bedömt har luftlandsättningen varit inriktad mot att i ett inledande skede av en konflikt, ta två infallsportar inom ett begränsat geografiskt område. Bedömt har den tilltänkta motståndaren varit en svag som ej kan tillföras tyngre markstridsresurser innan den strategiska operationen är genomförd. Det vill säga att ryska markstridsförband alternativt tyngre utrustning har förts in via de två infallsportarna.

 

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s