Försvaret av Gotland del 5

Anläggningar och kaserner

Vid ett återupprättande av en permanent militär närvaro kan man antingen välja att återta kasernområden eller bygga helt nya eller bygga ut befintliga anläggningar. På Gotland finns:

– Visborgs slätt där P18, Lv2 och A7 fanns och där Gotlandsgruppen har sin verksamhet
– Tofta Skjutfält där det finns förläggningar och förråd
Fårösund med KA3Bunge Flygfält och Marinvarvet

Eller hitta en plats där det finns plats för närövningsfält, skjutbanor och ändå inte sakna civil infrastruktur som affärer mm. Moderna baracker, expeditioner, vårdhallar och förråd är billiga att uppföra utan problemet ligger i att ha närövningsfält och skjutplatser i rimlig närhet

Mitt förslag till återtagande är Fårösund med gamla KA3 med hamn, skjutfält och flygplats, delar av området är uthyrt och bostäder byggda där skjutbanan fanns. Jag är inte helt säker på vilka fastigheter som är tomma men minst två kaserner är lediga. Man har förklarat området som byggnads minne vilket har gjort att området bevarats, Staten behöver snabbt meddela att man avser att återta området och börja köpa tillbaka fastigheter och mark, om nödvändigt genom Expropriation. Jag ser inget behov av att omedelbart kasta ut befintliga ägare/hyresgäster utom där det är direkt nödvändigt.

Det finns idag tex en folkhögskola på området och där finns synergieffekter i form av nyttjande av matsal, möjlighet att gå kurser för soldater och mycket mer. Jag ser inte heller att man direkt behöver stängsla in området och införa inpasseringskontroll, idag finns det bra inpasseringssystem, larm och tv övervakning vilket gör att det räcker med att hägna in delar av området i början, tex uppställningsplats för fordon.

I Bunge och Fårösund bor 900 invånare. Här finns Ica Bungehallen, med post-, apotek-, spel-, och systembolagsservice. Det finns två året runt krogar/pizzerior, biografen Roy, bibliotek och vårdcentral vilket gör att det finns nödvändig infrastruktur.

Förutom Regementsområdet finns det gamla marinvarvet med hamnen som möjliggör basering av fartyg i Fårösund och Bunge Flygfält som skulle kunna användas för frambasering av (UBJ) helikoptrar och framtida marinflyg.

Bungenäs och Trelge skjutfält erbjuder bra närövningsplatser och Tofta skulle även i framtiden vara det skjutfält där man övar strid i kompani och bataljons ram

Det finns även flera bergförråd och ledningsplatser som är lämpliga som skyddade mobiliseringsförråd och depåer

Follingbo- (gpl A 1)
-Follingbo

Hajdeby luke
Lindeberget
Vestrume
Havdhem

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s