Fartyg för Internationell insats

Damen OPV 1400
Idag använder vi våra Fartyg som är anpassade för vår stridsmiljö och inte optimerade för internationella insatser och dessutom relativt dyra i drift istället för att anskaffa relativt billiga patrullfartyg för att lösa dessa uppgifter. Internationellt benämner man dessa som OPVs (Offshore Patrol Vessel)

Som exempel finns det patrullfartyg från DAMEN som jag tror skulle passa, genom att man utnyttjar samma skrovdesign för olika ändamål och använder standardkomponenter hålls priset nere. Det är samma varv som levererat fartyg till kustbevakningen.

Mitt förslag till nya fartyg är antingen två st Offshore Patrol Vessel 1400 eller den något större Offshore Patrol Vessel 1800.

Med en besättning på 35 man och möjlighet att ta ombord ytterligare 12 man vid behov samt helikopterhangar där Helikopter 15 passar och plats under helikopterdäck för en container är OPVn ett bättre alternativ än korvetter och minfartyg. Lämplig beväpning 40mm Bofors med 3P ammunition som ger en hög flexibilitet i lågkonfliktsområden.

Förutom att det är billigare i drift och anskaffning så erbjuder fartygen mer bekvämlighet vilket är viktigt när besättningen ska tillbringa lång tid ombord. Man har bättre säkerhet med egen helikopter och RHIB ramp och fartyget är även utrustad med arrest och förhörsrum och sjukstuga. Den utbytbara Containern kan anpassas efter missionen, t.ex. för första hjälpen till båtflyktingar med vatten, filtar och dropp och annan sjvmtrl.

Fartygen kan i ett skärpt läge förses med Hydrofon placerad på den aktra RHIB rampen och har ett avskilt stridsledningsrum och kan från början förses/förberedas med motmedelssystem och LV robotar typ Mistral

Finansiering av fartygen och besättningen skall inte ske genom försvarsmakten utan genom anslag för internationell tjänst och biståndsbudgeten och i en framtid där Kustbevakningen slås ihop med Marinen bör dom ha grundtillhörighet hos KBV

OPV1400 har följande grunddata:

DIMENSIONS
LENGTH O.A. 72.00 m
BEAM MLD.    12.70 m
DEPTH MLD.    6.20 m
DRAUGHT (DESIGN) 3.75 m
DISPLACEMENT 1470 t

PERFORMANCES
TRIAL SPEED (MAX.) 21.0 kn
ENDURANCE AT 12 KN 4000 nm, 25 days

SEAKEEPING
FULLY OPERATIONAL Up to and including SS 6
SURVIVING Sea State 9 and wind bf 12

Länk med PDF

Damen OPV 1400

2 comments

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s