Fartyg för Marinen del 2

Vilken väg ska vi gå når vi ska beställa nya Ytstridsfartyg? Projektera en större VISBY eller köpa en färdig design som är lite större och kan medföra helikopter och skaffa mindre multiroll fartyg som ersätter Min och Lagfartygen?

Eller ska vi med hänsyn till utvecklingen i Ukraina skaffa 2 till 3 Iver Huitfeldt-klass plus några mindre ytstridsfartyg liknande Hamina-klass. Fördelen med Iver Huitfeldt klassen är den avancerade Radarn av typ SMART-L med upp till 460 km täckning, ett sådant fartyg liggande i Karlskrona bassängen skulle teoretiskt kunna följa luftmål över Kaliningradenklaven och Hamburg, samtidigt som den med luftvärnsroboten Standard SM2 (RIM-66M-2 SM-2MR Block IIIA) bekämpar mål nära den Polska kusten.

Det skulle ge oss möjligheten att förutom att försvara oss själva, även kunna lämna hjälp till Baltstaterna och Finland på ett helt annat sätt än nu. I ett krislägen skulle Regeringen ha handlingsfrihet att skicka en fregatt till tex Rågervik (Paldiski) på ”flottbesök” och därmed kunna bidra till att luftförsvara större delen av Estland, Helsingfors och Åbo utan att officiellt göra något som kan öka spänningen, men ändå svara på asymmetrisk krigföring.

Vi får även möjligheten att samverka med den Danska flottan på ett helt annat sätt än tidigare, vi skulle även komplettera varandra då dom tex har Absalon klassen och vi har Ubåtar och Amfibieförband

3 comments

      1. Det beror ju förstås på hur mycket pengar man har. Aboslut så bör man se till att Visby-korvetterna utrustats till sin fulla kapacitet (sans helikopterhangar), och kanske anskaffa 1-3 till och kanske 1-2 Knud rasmussen för de internationella insatser som kommer (bra pris, modulär – går att bestycka om när den är hemma).sen beror resten på hur mycket pengar som finns kvar, en Ivar till normalpris (eller en Fritjoff till vrakpris (häpp)) /flottilj tror jag mest på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s