Ukrainakrisen 2

Polen vill ersätta sina Mig-29 och SU-22 och även Rumänien och Bulgarien behöver upprusta sitt flygvapen så att överföra Spanska och Italienska och Tyska överskotts-Eurofighters från Trance 1 till i första hand Polen, Rumänien men kanske även Bulgarien är ett bra svar på den Ryska aggressionen då det stärker frontstaterna och visar att Europa är en partner som erbjuder säkerhet.

Förvisso tar det bort chansen att sälja nya plan nu men jag tror knappast man kommer att ha en chans att vinna upphandlingar med nya plan, då är det bättre att ”ge” bort gamla plan och istället tjäna pengar på underhåll och uppgraderingar och utbildning. I princip får man ta kostnaden för planen och sedan dela den mellan medlemsstaterna efter förmåga, dvs helt gratis skulle det inte bli.

Fördelarna skulle vara stora då man skulle få ett nät av baser i Östra Europa med infrastruktur för Eurofighter och även om man överför 12 plan har t.ex. Polen ett större behov än det vilket senare kan medföra nyförsäljning. Givetvis dåligt för SAAB men bra för Europa.

Ett annat mindre kontroversiellt politiskt och försvarsindustriellt alternativ vore att dela upp dom 55 Italienska AMX ACOL mellan Rumänien och Polen

I övrigt är det helikoptrar, Pumor och Centauros som är användbara som svar på den Ryska asymmetriska krigföringen då man med hjälp av dom kan sätta upp snabbrörliga förband

Italiensk Överskott

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s