Helikopterresurser i Fred

HKP 10

Bloggaren Navy Skipper har tre nya blogginlägg om Helikoptrar som nationella resurser

1 Nationell helikopterstrategi
2 Skogsbranden i Västmanland
3 Förtydligande angående Försvarsmaktens stöd till samhället

I tex Italien betalade myndigheten för katastrofskydd anskaffningen av en LPD San Marco (L9893), Fartyget bemannas av Italienska marinen men är i fred i beredskap för katastrofer och deltar regelmässigt i övningar och insatser.

I grunden är det ett bra beslut att försvaret ska ägna sig åt den militära verksamheten i första hand och att det civila samhället ska sköta sina åtagande själv, annars är vi tillbaka i 90talet där FMs delar värderades utifrån hur mycket nytta det det civila samhället hade av dom i fred. Eller att FMs budget subventionerar flygtid för regeringsflyget

Jag är ingen motståndare till att militära helikoptrar utnyttjas vid katastrofer men den militära verksamheten måste gå först, även i fredstid.

Hade vi kunnat vrida klockan tillbaka 10 år så skulle regeringen ha fattat beslut om att 8-12  helikopter Hkp 4 skulle ha renoverats  och i fred ingå i en nationell katastrofberedskap finansierad genom MSBs budget. Dvs MSB borde betala för:

-Anskaffning
-Underhåll
-Hälften av Tjänsterna
-Del av utbildningstiden
-Och flygtiden vid civila insatser

Dvs försvaret betalar grundutbildning, hälften av tjänsterna och sin egen flygtid. (detta borde även gälla regeringsflyget) På detta sätt hamnar kostnaderna på rätt ställe och blir synliga.

Jag anser att grundläggande beredskap för sjöräddning och ambulansflyg är ett ansvar för respektive myndighet med inhyrda civila aktörer som är i jour om det krävs. Försvarets resurser ska vara en andra linjens resurs som tas i anspråk vid stora insatser.

Tillägg:  Sjöfartsverkets helikopterverksamhet sköts numera inhouse

Tillägg 20141216: Att göra om samma misstag gång efter annan?  Nu ska FM ta Helikopter 10 ur bruk, det finns 9 individer som skulle kunna göra god tjänst enligt vad jag beskrivit ovan.

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s