Luftvärn – Patriot eller….

Tyskland köpte 12 Patriotbatterier och övertog senare ytterligare 24 från USA vilket innebar tillgång på 36 radarenheter och 288 startramper, efter nerdragningarna har man 24 aktiva batterier i tjänst varav hälften är uppgraderade till PAC3 standard.

SydKorea tecknade avtal med Tyskland 2007/8 om köp av 2 Lv Bataljoner (6 Batterier dvs. 6 radarenheter och 48 ramper) samt missiler typ PAC-2 GEM+ för en summa om 551 Miljoner Euro. Sydkorea har därutöver beställt ledningsutrustning för 2 Bataljoner från Raytheon (Tillägg 141219: Spanien köper 2 batterier för 40 Mil EUR inklusive en ”Information Coordination Central (ICC)” Vilket gör att man kan koppla samman batterierna och få 360 täckning)

Enligt uppgifter ska riksdagens utredningstjänst utrett vad Patriot respektive Aster-30 skulle kosta som system. Patriot för två bataljoner skulle kosta 22,5 miljarder kr och Aster-30 för två bataljoner 13 miljarder. Det är en rätt kraftig prisskillnad på ca 9,5 miljarder mellan 6 Aster Batterier och för 8(?) Patriot Batterier, men nyköp gäller förmodligen den senaste versionen plus underhåll och supportpaket.  (Tillägg 141219: enligt SD så ca ”14 miljarder för beg -22 miljarder för nya Patriot” och dom begagnade systemen skulle komma från DE)

Dessa prisuppgifter ska man jämföra med med vad Skipper skriver på sin blogg ”det framgår att systemet inte ska anskaffas till båda de nuvarande Lv-bataljonerna utan enbart till ”minst en bataljon”. Kostnaden bedöms till max 3 miljarder kronor. Kontrakt under  2016 och leverans i perioden 2018-2023Detta är ju lite märkligt om det nu inte är RBS23 som ska tas i bruk?

Tyskland borde ha ytterligare 6 Batterier i malpåse och deras försvarsminister har 2012 uttalat att man vill minska från 24 till 12 batterier 2013, något som kanske ändras mht till utvecklingen i Europa men det borde ändå ge oss möjligheten till ett köp av 6 batterier och teoretiskt 384 missiler.

Dock lär kostnader tillkomma för uppgradering av systemen till tex PAC3 och inköp av ett antal PAC-3 robot om man vill ha ett skydd mot ballistiska robotar. Wiseman anger en styckkostnad på 100 miljoner SEK per robot, och sen tillkommer kostnader för systemuppgradering, efter en uppgradering kan man använda både PAC-2 och PAC-3 i samma system, dock inte på samma startramp. Men det ger möjligheten att spara dyra PAC-3 till kvalificerade mål.

Jag är dock övertygad om att vi har eget know-how för att själva tillföra systemet ny teknik och kan utföra en del förbättringar själva. Även utan PAC3 eller andra uppgraderingar får vi ett kvalificerat system.

Vi har inte heller ett behov av att göra ett ett-ett byte av systemen då Hawk har en räckvidd på max 40km och Patriot PAC-2: 160 km vilket innebär att 6 radarenheter med totalt 48 lavetter borde kunna ersätta 8 belysningsenheter med 16 lavetter

Uppdatering 15-02-28

Nu har Raytheon en uppgradering till radarn i Patriotsystemet som ger varje Radar 360-graders täckning med hjälp av 2 extra antenner på varje radarenhet, detta kan man göra utan att vikten eller energibehovet ökar genom att använda elektronik med baserat på gallium nitride (GaN) som enligt firman även ger lägre underhållskostnader och ökar tillförlitligheten och räckvidden.

Bild på nya Radarn

http://breakingdefense.com/2015/02/the-biggest-thing-since-silicon-raytheons-gallium-nitride-breakthrough/

http://www.raytheon.com/news/feature/patriot_aesa.html

Uppdatering 16-12-29 SVD Patriotmissiler för miljarder kan bli Sveriges nya luftvärn

Uppdatering 2017-11-08:

Raytheon erbjuder nu även Stunner till systemet i den polska upphandlingen

Då är det klart att Sverige börja förhandla med Raytheon om inköp av Patriot

https://www.di.se/nyheter/stora-luftvarnsaffaren-klar-sverige-valjer-patriot/

https://www.svd.se/sverige-valjer-amerikanskt-luftvarnssystem

4 comments

  1. Hur räknar du egentligen kostnaden för de olika systemen? Jag får inte ihop kostnaderna? 22,5 miljarder – 13 miljarder borde väl bli 9,5 miljarder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s