Ballistic Missile Defence – BMD

Danmark har tagit beslut om att ingå i Ballistic Missile Defence – BMD som är NATOs missilförsvar, beslutet innebär att man kommer att uppgradera SMART-L Mk2 och APAR radarsystemen på dom tre Fregatterna av Iver Huitfeldt klass. Fartygen kan redan idag utrustas med Standard SM-2 missiler och man har redan provat målföljning från en Nederländsk De Zeven Provinciën klass som ett led i tester för BMD.

Fregatterna har redan den senaste versionen av SMART-L med 480km räckvidd och dagens beslut innebär en uppgradering  till Early Warning Capability (EWC) med räckvidd mot ballistiska missiler på upp till 2000km räckvidd, Uppgradering införs på dom Nederländska fartygen 2017-21 . För att kunna skjuta SM-3 missiler måste dom vara uppgraderade till en Dual-band modell för att kunna ta emot målinfo från X-band radarn.

Man har dock inte tagit något beslut om anskaffning av SM-3 Missiler men i en kris kan USA i princip flyga in SM-3 och SM-2 missiler till Danmark och efter ett par timmar kommer fartygen att vara stridsberedda.

Jag har själv skrivit ett tidigare inlägg om att vi kanske skulle ta steget upp i ”Allsvenskan” genom att anskaffa fregatter av Iver Huitfeldt klass. Det tillsammans med ett nytt luftvärnssystem och våra Gripen skulle ge oss ett rejält skalförsvar.

Det Danska beslutet ska nog ses som ett svar på dom Amerikanska kraven att dom europeiska partnerna skall var med och dela kostnaderna för Europas försvar och Danskarna har tidigare inte gått med av hänsyn till Ryssland, något som fick mindre betydelse efter invasionen av Krim men genom att fartygen inte är utrustade med SM-3 missilerna kommer beslutet troligen att upplevas som mindre hotfullt av Ryssarna

Länkar:

Jyllands Posten om det danska beslutet  DN om det Danska beslutet
Jägarchefen bloggar om beslutet
Försvar och Säkerhet om beslutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s