Ukrainakrisen 3

Serhiy Hordiychuk, 35, from Volyn Oblast, suffered wounds serious enough to require amputation of his left arm

Serhiy Hordiychuk, 35, från Volyn Oblast, Far till två barn sårades så svårt att man fick amputera hans arm

Den Svenska regeringen har beslutat att ge Ukraina 35 miljoner kronor i humanitärt stöd, som kommer att gå till bland annat mat, mediciner och filtar. Pengarna kommer att ges via FN och Röda Korset. Även om det är bra så kommer vårt bidrag inte att synas utan att bli en del i ett allmänt stöd, där den Ryska propagandan troligen kommer att vinkla det till sin fördel inom besatta områden.

Jag saknar fortfarande medicinsk hjälp direkt till Ukrainska sjukhus och att vi påtar oss att vårda svårt skadade civila och soldater. Tyskland kommer förutom ekonomisk hjälp på totalt 5 miljarder varav 250 miljoner direkthjälp till flyktingar, ta hand om 20 svårt sårade soldater. Österrike kommer att vårda 5 civila på sjukhus i Niederösterreich så varför är våra politiker tysta då även Georgien ställer upp?

Tillägg 2014-09-03: Tyskland har nu bestämt sig för att leverera skyddsvästar och medicinsk utrustning  Även DN Skriver om detta

Förutom ekonomisk och medicinsk hjälp finns det uppgifter om vapenhjälp till Ukraina. Kroatien kommer eventuellt att skicka 14 Mil Mi-8 MTV-1 helikoptrar till som hjälp till Kiew och i utbyte få 20 UH-60 Black Hawks från Amerikanska lager. Ett antal MI-8 var nyligen renoverade i Ukraina.

Ungern har sålt 58 st T-72m (+20?) stridsvagnar till ett tjeckiskt bolag Excalibur Defense Ltd, anbudsförfarandet är förvisso från Oktober 2013 men bl.a. Ryska medier säger att dom har transporterats till Ukraina. Även om det är sant så innebär det inget direkt bevis på att dom tillförts Ukrainska enheter, teoretiskt kan dom befinna sig där för renovering eller skrotning, men en del foliehatt/propagandasajter framför detta som ett bevis på att Kiev iscensätter en invasion som dom skyller på Ryssarna.

Förutom stridsvagnar har ungarna 8 Mi8, 18 MiG-29B, 6 MiG-29U8, 21 RD-33 (motorer) och 5 L-39ZO till salu

Excalibur har dessutom hela eller delar av beståndet av PBV501 som såldes till VOP-026 Šternberk som är Tjeckiens motsvarighet till FMV, där jag tycker att vi kunde ställa pengar till förfogande till köp av ett antal enheter. Vi kommer dock att se ett ökat tryck mot t.ex. Tjeckien och Kroatien från Ryssar och nyttiga idioter

Här är syns en femtedel av av dom troligen fd Svenska vagnarna, nog för 5 pansarskyttekompanier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s