31. Luftburna bataljonen

När beslutet kom om att sätta upp den Luftburna bataljonen fann jag det idiotiskt och på olika forum kunde man läsa att en del trodde att Bataljonen skulle kunna sättas in mot Mekförband och försörjas från luften med den ringa mängd helikoptrar vi förfogade över och Kihl drömde väl att vara en modern Kilgore.

Men idag med vårt anorektiska försvar har ett sådant förband sitt existensberättigande, eftersom behovet av lättrörliga elitförband förband har ökat kraftig för att kunna möta angrepp av ”Små Gröna Män” eller fientliga marin eller fallskärmstrupper. Det är även viktigt att kunna lyfta in trupp i ett område som politiskt svar på t.ex. kränkningar eller närgångna övningar, och vid hotbildsförändringar då det ökar osäkerheten hos motståndaren och försvårar hans planering. Exempel är övningen Combined Challenge 2007 där uppgiften var att säkra en flygplats och en hamn något som man kan behöva göra snabbt innan motståndaren hinner först.

fallskarmsjagare-k3

Därför är det synd att man omvandlar 31.LBbat till en lätt manöverbataljon när den väl behövs som rörlig resurs, men Hkv och politikerna är väl ur fas med verkligheten som vanligt.

Även om vi inte har Helikopterresurser att lyfta hela förbandet så kan man med tillförsel av Helikopter 16 lyfta ett kompani i taget och genom att utbilda hela eller delar av förbandet i fallskärmshoppning kunde man luftlandsätta skytteplutonerna och använda helikoptrar för att lyfta in tung utrustning och underhåll.

Genom att aktivera gamla F6 i Karlsborg och stationera Helikopter 16 där får man en lättrörlig styrka med en idealisk placering mitt i Mellansverige, räknar man med en marschhastighet på 280km/t når man från Karlsborg inom en timme Gotland, Gävle eller Kristianstad.

Genom att tillföra förbandet AUVERLAND A3F jeepar som har testats skulle man öka den operativa rörligheten då dom kan transporteras i dom kommande Helikopter 14, förbandet har även behov av en lätt PV-Robot och framtiden någon form av luftvärnsresurs för att ge möjlighet till självförvar.

Jag kan tänka mig att soldaterna har drömmar om Attackhelikoptrar och Wiesels något som vi inte har pengar eller andra resurser för, mer prioriterat är egna transportresurser i form av t.ex. PZL M-28 Skytrucks som har ett lastutrymme som motsvarar HKP 14 eller annat billigt STOL flygplan som komplement till helikoptrarna och för fallskärmsövningar. Även beväpning för Helikopter 15a är viktigt så den kan agera i spanings/understödsrollen. Hade man inte lagt ner Lätta Attacken kunde man i krig utnyttjat skolflygplanen SK60(B) för understöd av bl.a. 31.LBbat och andra lätta förband, men ersättaren för SK60 kommer förhoppningsvis att kunna beväpnas och i krig flyga CAS

Länkar:

Chefsingenjören om Lätta attacken
Protec om Auverland

Kristianstadsbladet om Combined Challenge
Luftburen Förmåga
Operation Gute,  Jägarchefen

Den operativa larmstyrkan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s