Luftvärn – Manpads

Förband som Amfibiebataljon, Luftburen bataljon* och Lätt mekaniserad bataljon bör ha någon form av självskydd. Man ska ha klart för sig att en Stinger skyddar dig inte mot en missilattack från längre avstånd men helikoptrar och attackplan med Arak eller Bomber kan man bekämpa och tvinga till taktikanpassning. Viktigt är moralfrågan, jag har läst att flera Georgiska förband flydde hals över huvud när dom utsattes för upprepade attackhelikopter/Flyganfall utan att kunna försvara sig. Med hänsyn till utvecklingen i Ryssland är det just dom förbanden ovan som kan komma att sättas in i områden där vi inte kan garantera skydd med flyg eller luftvärnsförband, oavsett om det är Gotland eller Ösel.

Det är dock inget som HV ska utrustas med med den organisation dom har nu.

Wiseman skriver att: ”Det framkom igår på Twitter att Sverigedemokraterna låtit Riksdagens utredningstjänst utreda vad en anskaffning av MANPADS skulle kosta och svaret var 2,5 mdr kr för 500 Stinger inkl utbildning, underhåll etc.”

Jag kan hålla med Wiseman i att MANPADS inte är det mest prioriterade systemet i vår anskaffningsplan men när han skriver att vi inte ska skaffa dom p.g.a. av risken att dom hamnar i händerna på terrorister blir det bara löjligt, Trafikflygplan användes vid 11 Sept, ska vi förbjuda dom?

Frågan är även vilket system vi ska anskaffa? Finland har köpt Stinger och har redan RBS70 i 2 varianter, vi behöver knappast köpa in 5-600st utan 120-150 missiler borde täcka behoven (20-25 eldenheter)

Behålla och modernisera RB-70? Nackdel är att det är relativt tungt och osmidigt, ingen ”fire and forget” men svårstört och träffsäkert och finns i moderniserad form som ASRAD

Anskaffning Stinger. Systemet är lätt och bärbart man kan avfyra det stående i ett stridsfordon, det kan användas för närskydd av fartyg, det finns flera varianter av plattformar tex Dual Mount Stinger (DMS), Avenger och Air-to-Air Stinger (ATAS). Systemet kan troligen köpas via FMS krediter.

Anskaffning Mistral, Systemet är lätt men kan inte avfyras från axeln men finns även det i flera varianter, Simbad för fordon och fartyg, Sadral och Tetral för fartyg och den kan bäras av helikoptrar.

Ur en marin aspekt tycker jag att Mistral är intressant, för Amfibiebataljon skulle förutom den grundläggande varianten med trebenslavett även Simbad kunna användas, den skulle troligen kunna monteras istället för TKSP på en Stridsbåt 90 och Tetral styrs med TV kamera med FLIR från stridsledningen, eldenheten väger bara 300kg och skulle kunna ersätta den aktra 40mm pjäsen på tex GBG klassen.

Slutändan får man göra en normal upphandling där kravuppfyllnad och pris är styrande efter man fastställt krav och behov, som jag skrev i början, Detta är ingen prioriterad anskaffning men den bör finnas med i planerna.

Länkar:

Gästinlägg hos Wiseman om att förse lätta förbanden med RBS70

http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2014/04/manpads.html

http://gyllenhaals.blogspot.se/2012/06/finlands-bestallning-av-600-stingers.html

http://www.defenseindustrydaily.com/finland-updating-its-air-defense-systems-05398/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s