Ny Kavalleribrigad !

Nej, det handlar inte om att införa hästen igen utan bättre utnyttja dom resurser vi har, Försvaret har köpt in 113 Pansarterrängbil 360 för en Lätt mekaniserad manöverbataljon och för utlandstjänst med option på ytterligare ett antal för en andra bataljon. Förbandet är ganska svagt beväpnat med i huvudsak vapenstationer med ksp, mer lämpat för peacekeeping än direkt strid.

För att få en högre effekt av dom inköpta vagnarna och bättre kunna möta det nygamla hotet med Fientliga landstignings/luftlandsättnings förband behöver vi komplettera dom inköpta vagnarna med bättre beväpnade enheter och organisera om förbandet till en lätt Kavalleribrigad.

Vi skulle då få ett förband som är lättrörligt, snabbt och förutom dom traditionella Kavalleriuppgifterna som stridsspaning och strid på djupet även binda eller slå mot luftlandsättningar eller brohuvuden i inledningsfasen.

Vi har köpt in:

• 79 Patgb (trupptransport)
• 16 Stripatgb (stridsledning)
• 11 Sjtppatgb (sjuktransport)
• 7 Reppatgb (reparation)

Dessa behöver vi komplettera med:

• 18 Patgb 105mm (KanTgb)
• 18 Patgb 30mm (spaning/understöd)
• 12 Grkpatgb 120mm(Nemo)
• 6 Pvpatgb (RBS 55M TOW/ITAS)
• 12 Bplats och AmTpt
• 4 vagnar Manpadsbärare

Flera av dessa vagnar finns ”Off the Shelf” eller är under utveckling t.ex. Rosomak, Wilk mfl. Vi behöver även ett antal standard vagnar för internationella insatser som inte ska tas ur mobförråden.

Genom att komplettera med ovan uppräknade vagnar kan man organisera 3st lätta Motoriserade Patgb 360 bataljoner bestående av:
Stabsunderstödskompani:
-Ledningspluton
-Stab/trosspluton
-Spaningstropp
-Granatkastarpluton
-Pvrobottropp
-Pionjärtropp

2 x Skyttekompani Patgb 360
-3 Skytteplutoner
-1 Pv tropp
-Stab/trosspluton

1 x Tungt kompani Patgb 360
-2 Kanonvagnsplutoner (105mm)
-2 Understödsplutoner (30mm)
-Stab/trosspluton

Ett alternativ är att det 3 kompaniet enbart får vagnar med torn med kanon och ev Pvrb

1 x Mek kompani Patgb 360
-3 Mek plutoner (30mm/Pvrb)
-Stab/trosspluton

zssw-30-rosomak

Det finns ett antal tornvarianter att välja på, den Polska ZSSW-30 varianten med 3omm kanon och Spike eller torn från CV9035. Vi kunde kanske ta 9040 torn från CV90 i malpåse

patria-amv-9035-turret

På Brigadnivå behövs ytterligare resurser i form av främst Art, Ing, Lv och UH enheter i kompanistorlek för att hålla ner storleken på förbandet och därmed kostnaderna

Detta kräver dock att man utbildar Värnpliktiga för att fylla upp förbandet, det räcker med att utbilda ett förstärkt kompani årligen om man organiserar förbandet så att man har:

Regementsstab, personal krigsplacerad i Brigadstabskompani mobiliserar inom 5 dygn

Första Bataljon, bemannas med anställd personal, GSS/K och T. insatsberedd inom 24h.

Andra Bataljon, bemannas med Värnpliktiga, mobiliserar inom 5 dygn

Tredje Bataljon, bemannas med Värnpliktiga, mobiliserar inom 5 dygn

Fjärde Bataljon, utbildningsbataljon/depå, personal krigsplacerad i bla Brigadunderhållskompani mobiliserar inom 5 dygn

Övriga brigadförband utbildas av respektive funktionsförband, bemannas av Värnpliktiga, mobiliserar inom 10 dygn

Patria AMV demonstration

https://sv.wikipedia.org/wiki/8._motorbrigaden

18 comments

  1. Ja, Tyska Armen hade innan dom avskaffade Värnplikten ett system med anställda och värnpliktiga på samma gång, vid tex Fallskärmsjägarna bildade dom anställda soldaterna ett ”Elitkompani” och man lockade soldater att skriva på genom att erbjuda dom attraktiva utbildningarna till dom som skrev på för ett år efter VPL. Tex fick man inte gå hoppkursen och bli riktig fallskärmsjägare innan man skrivit på för minst ett år. Ett liknande system kunde man införa här, vill du bli förare eller skytt på Stridsfordon 90 får du skiva på för ett år extra.

 1. Skulle man inte kunna öka eldkraften genom att montera en mer kraftig RWS?

  Annars håller jag med dig om att varje befintlig manöverbataljon kanske skulle organisera 2-3 vpl-komponenter + stöd

   1. Du har rätt att ett tungt understödskompani behövs, tror jag och jag tror den polska vargen kan passa bra i detta format, men det kanske vore bra om även de ”vanliga” kompanierna fick lite mer bett.
    En RWS väger väl ca 1,5-2 ton (Se länk: http://morozovkmdb.com/eng/body/grom.php http://en.wikipedia.org/wiki/Pandur_II#Czech_variants http://www.kongsberg.com/~/media/KPS/Datasheets/MCRWS%20data%20sheet.ashx http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/8/628.pdf http://www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/0/540.pdf ) och det borde vara görbart.

   2. Jo det bästa vore om dom redan inköpta vagnarna fick mer ”bett” men det är kostnadsdrivande då dom måste byggas om, därför föreslog jag att man börjar med komplettera med nya understödsvagnar i första läget och då gärna med befintliga lösningar för att det ska gå snabbt och hålla ner kostnaderna

 2. Om det är det billigaste så. Men det förutsätter att kanonvagnen är mer privärd än uppgraderingen. (Jag tror båda behövs dock). De vagnar Sverige köpte gickväl på ca USD2,8M per styck (finland ca 2M och polen 1,5M) så en kanonvagn med in extrautruning kanke kan kosta 2,5M? De data jag kan få RWS (Crows till am arméen) ligger på USD0,27M (inklusive installation) så kanske med ett mer potant RWS typ RAFAEL’s RCWS 30 säg att det kostar USD0,4M så får du ca 6 vagnuppgraderingar för kostnaden av en kanonvagn. (fast i mitt tycke så borde en RWSuppgradering användas till att ta bort behovet av en separat robottropp på skyttekompaniet)

 3. Bättre att placera alla Patgb360 på livgardet och organisera en statskyttebataljon !
  GRK och Lvrobot är prioriterade fordon dom övriga är väl sådär då dom inte står sig mot ett mekaniserat fordon i strid och är stor som en ladugård !

  1. Jo men dels är det totalt 113 fordon som räcker till mer än en Bataljon, 79st trupptransport + 16 Stri hade räckt till tre pansarbataljon 63. Som jag ser det ska knappast KavBrig ta upp strid med tunga pansarförband utan kunna strida mot tex lätta luftrörliga förband och då behöver man lite mer eldkraft än vad man har idag. Att fordonet är stort underlättar knappast i Stadsmiljön och utan tyngre beväpning kan den knappast bekämpa mål i hus

   1. …men just vapenstationen har väl just den fördelen att den lätt går att byta ut mot något tyngre. Det finns väl ett antal intressanta exempel t.ex. otot-melaras Hitifst/ hitfact torn eller Rafaels Samson serie (eller om man är snål så tillverkar ju Ukraina ett antal vapensystemstationer med lite kick (men kanske sämre sensorer))

    Jag tror KMs förslag är nyttigt för den strategiska rörligheten för bättre med ett lätt förband på plats snabbt än ett tungt långt senare

   2. Men just beväpning går väl relativt lätt att byta? En tanke som slogmig dock:Jag vet att PTGB203 inte tillverkas längre men borde inte den egentligen klara kraven för kavalleribrigad, fast till ett rimligt pris?

 4. Jag har flera gånger funderat på om det inte finns ett behov av en kavalleriversion av CV90. De mekaniserade spaningsplutonerna använder väl en standard CV90 idag, så vitt jag förstår.

  Skillnader jag föreslår är:
  – Bättre sensorer t ex radar, kanske mastbaserade för att kunna kika över terräng.
  – Pv robot. Spaningsförband måste kunna slåss för sin data och kan inte räkna med att få understöd av andra förband.
  – Aktivt försvar. Samma skäl som ovan. Moderna vapen och sensorer gör det svårt att överleva när man väl är upptäckt av fienden.
  – Extra batterier och APU för att kunna verka lång tid utan att behöva köra motorn.
  – Extra utrustning kommer att ta en hel del fysisk plats vilket minska den avsuttna gruppens storlek till 2-3 personer. Eller kanske t o m till 0. Detta ser jag dock inte som något större problem eftersom både eldkraft och sensorer sitter i fordonet och FMs största problem idag är svårigheten att rekrytera och behålla personal.

  Tyvärr skulle ett nytt fordon av denna klass förmodligen ta 10-15 år att få ut på förband.

   1. Pengar är helt klart ett stort problem. Men å andra sidan är det enklare att snabbt tillföra mer pengar än att snabbt expandera personalen. Jag tror att tidsaspekten är det svåraste; vi har inte tid att vänta 15 år på bättre grejer.

    Och vad gäller mitt tankeexperiment ovan så ser jag framför mig en ombyggnad av existerande fordon. Möjligtvis med ett nytt torn för att integrera robotar på ett bra sätt istället för att bara ”hänga på” dom på utsidan. Samma torn skulle också kunna användas för en pv/fire support variant av CV90 för att öka eldkraft i förband som inte har stridsvagnar.

   2. Mao, slita ut bänkarna ur stridsrummet och fylla den med spaningsutrsustning? Nytt torn, hmm, vapenstationer (”obemannade torn2) finns väl ”off-the-shelf” i ett antal versioner med möjlighet att ha PV-robot? Blir dessutom lättare, tornet väger väl mer än RWS’ens ca 1,5 ton?

   3. Ja, i princip så. Men jag skulle helst behålla 40mm kanonen och jag tror inte det finns någon vapenstation idag som klarar ett så tungt vapen. Alternativet, om man inte vill införa en ny kaliber med allt vad det innebär, blir tung kulspruta och det känns lite klent även om man har robot mot fordon. Kanonen är väldigt bra mot hus, mot helikoptrar och lätta fordon, för luftdetonationer över befästnigar eller bakom krön och har en respektgivande nedhållande förmåga om man skjuter mot misstänkta mål.

    Så det får nog bli utveckling av ett nytt torn – gissningsvis obemannat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s