Ubåtsjakt

Då var det dags igen och vi har en Marin som är en skugga av sitt forna jag, inga Ubåtsjakthelikoptrar, ingen Elma eller hydrofonbojfartyg, listan kan göra lång. Jag tror dock att kunskapen och underrättelseunderlaget är betydligt bättre idag än 1980 när kunskapsnivån var på i princip noll både gällande hotbilden och motverkan.

Projekt 865 Piranja

”Det är bara minkar och budgetubåtar HöHö”

Jag tycker att Försvarsmakten skötte nyhetssläppet om minkljudet så dåligt så jag fick känslan att det var avsiktligt gjort som en del i försvarsgrensrivaliteten eller indirekt politisk styrning. Genom den fokuseringen på minkljudet försvann andra fakta som utslag på magnetslingor där man i minst ett fall kunde fastställa längden på farkosten till ca 30m, även en del optiska observationer kan man svårligen bortförklara. Man glömmer även att vi tidigare hade lyckats hitta förklaringar till vissa ljud (Ejder) vilket visar att vi hade en inlärningskurva och helt enkelt blev duktigare med tiden.

På 80-90 talet gjorde man stor sak av att Ryssland inte hade miniubåtar något som senare bevisats vara fel, istället har man försökt ”bevisa” att det var USA/NATO genom att visa på Italienska miniubåtar och att Amerikanska konventionella ubåtar teoretiskt har kunna segla från Filippinerna oupptäckt och göra intrång i skärgården mm.

Man har även framfört teorier om att det skulle vara Tyska eller Danska ubåtar som utfört kränkningar men där glömmer man att dom hade ett värnpliktsförsvar där man svårligen hade kunnat förhindra att information ges till tex Der Spiegel och ett avslöjande eller döda värnpliktiga hade skickat regeringspartiet ut i kylan för låång tid.

проекта 865

De som kunde dölja såna operationer var bara Ryssarna och till del resten av WP i vårt närområde, man kan göra följande tankeexperiment, Den Ryska regeringen skickar i hemlighet trupp i strid i ett grannland med döda och sårade, Följder inrikes? Inga.

Reinfeldt avslöjas med att ha skickat Särskilda operations gruppen i hemlighet att slåss på regeringssidan i Ukraina, 5 soldater är döda, 10 saknas, Följder? Politisk kris, nyval, lagändringar…

Jag tycker också att det är intressant hur lite intresse media har visat för fakta om dom ryska miniubåtarna och t.ex. fartygen av MUNA klassen när information blev tillgänglig. Man kan googla på Triton 2 eller Piranja

Jag rekommenderar att läsa Tidskrift för sjöväsendet nr 3 2010 sid 211 och framåt.

Eller titta på denna ryska video om miniubåtsklassen project 865 ”Piranha”

Mera länkar:

http://krigskonster.blogspot.se/2010/08/sanning-eller-perspektiv-i-ubatsfragan.html

http://navyskipper.blogspot.se/2010/12/slutet-for-inomskars-ubatsjakt.html

Ryska ubåtskonstruktörer projekterar åter miniubåtar för den ryska marinen.

https://oplatsen.wordpress.com/category/ubat/

http://www.deepstorm.ru/DeepStorm.files/45-92/dss/908/list.htm

http://wisemanswisdoms.blogspot.se/2014/10/561-omrp.html

Triton-2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s