Värnplikt – Attraktivitet?

Medaljen

Tillägg 14/11: Idag släpptes en utredning om hur man ska förbättra rekrytering som man kan läsa om i DN och en artikel om en nyinryckt Soldat, det enda som förvånar mig att FM inte lyckas planera övningar med god förvarning.

I grunden måste vi bygga värnplikten på frivillighet kombinerat med anställda soldater, och då gäller det att göra det attraktivt att bli frivillig och ta anställning. Försvaret har förr försökt med ”meritvärden” Att påvisa vilka delar av utbildningen man ska ha nytta av Civilt, men ärligt vad ligger det för meritvärde i utbildningen för en skyttesoldat? ”jag kan storma och ta ett anfallsmål”.

I tidningen Ny Teknik intervjuade man på tidigt 90tal Jorma Ollila, då Vd för Nokia som var Finlands prestigeföretag no1. Då sa han ”Det första jag tittar på i ett CV är om personen är reservofficer, är han inte det läser jag inte vidare. Vad för budskap ger det till elever och studenter? Om du vill ha jobb på Finlands hetaste arbetsplats måste du göra lumpen och göra den så bra att lyckas komma in på Reservofficersutbildningen. Jämför det med Försvarsmakten som sa ”dina 10 timmars sjukvårdsutbildning har ett meritvärde för en framtida arbetsgivare”

För er som inte vet, så är det så i Finland att alla tas ut till grundutbildning, dom bra soldaterna tas ut till befälsutbildning som genomförs efter att dom andra har ryckt ut, dom bästa av befälseleverna tas sen ut till reservofficersutbildningen vilket innebär att det är konkurrens om att få bli vidareutbildad.

Jämför med det Svenska systemet där ett 15 minuter samtal med Psykolog och dina testresultat och gymnasie avgjorde om du skulle bli skyttesoldat eller Sergeant.

Som arbetsgivare är det ibland inte lätt att hitta pålitliga anställda, problem som mitt företag och bekanta har haft är problem med t.ex. tidspassning, sjukskrivningar (måndagssjuka) slarviga och även attitydproblem.

Om en arbetsgivare vet att en arbetssökande som gjort värnplikten, har klarat av att anpassa sig till olika förhållanden och människor, klarat av att stiga upp i tid och följa regler och anvisningar och utsatts för psykiska och fysiska påfrestningar. Då vet han att oavsett vilken typ av tjänst som personen har gjort så kommer han troligen inte att få ett problem på halsen.

Genomförd värnplikt måste bli ett kvalitetsmärke och det innebär att man ska avskilja Lökarna från utbildningen och skicka hem dom.

För ett femtontal år sedan var stora avgångar en politisk styggelse, och förband granskades under förutsättningen att det måste vara fel på förbandet och chefen om avgångarna var stora. Det ledde till att det blev svårt att avskilja soldater om dom inte ville och att låga betyg höjdes. Jag har hört om ett exempel där en vaktsoldat utan körkort, på fyllan stjäl en militärreggad bil, han åker dit och polisanmäls. Men man får inte avskilja honom från tjänsten och han får mucka med 10-7-7 efter att förbandsledningen höjt Plutonchefens betyg.

Det innebär inte att inte stora avgångar måste granskas, men det gäller att det finns klara regler för avskiljning, och orsaker och beslut ska dokumenteras så man kan hitta avvikelser och rätta till dom och förhindra att vi avskiljer soldater på fel grund. Dom flesta med trupperfarenhet vet att det finns soldater som under gröntjänsten kan ha problem med regler och ha attitydproblem, senare i fält kan bli riktiga guldklimpar.

Det gäller även att har en 2-3 månaders spärr som hindrar att soldater skjuter ut sig bara för att det är jobbigt i början.

Ni ska även få en anekdot som jag fått återberättad:

Ledningen meddelar Plutonchefen Kn XO att han förutom sifferbetyg ska skiva ett skriftligt omdöme om varje soldat. Kn XO skriver om Soldat ”Persson” – VPL ”Persson” är lat och ointresserad och tar varje tillfälle i akt för att maska.

Ledningen meddelar då Kn XO att – Nej Nej, du får bara skriva positiva omdömen. Kn XO funderar länge och väl innan han hittar något positivt och skriver följande omdöme, -”Persson” är biologiskt nedbrytbar.

Kn Xo slapp skriva fler omdömen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s