Hemvärnet – Utveckling

Tidningen Hemvärnet

Det finns förslag om att utrusta hemvärnet med allt från pansarfordon till luftvärn och tyvärr underskattar många kringkostnader och utbildningstiden för att behärska ett system riktigt bra.

Bästa lösningen vid en återinförd selektiv värnplikt är att ha hemvärnsförbanden som snabbmobiliserade bevakningsförband där man sedan klär på utvalda enheter med med granatkastare, pansarvärn mm för att bilda lätta skyttebataljoner, flera bataljoner kan sammanföras och bilda en territorialförsvarsbrigad med tillförda brigadförband t.ex. artilleribataljon.

Dvs utvalda hemvärnskompanier bildar den snabbmobiliserande kärnan av förbanden som i en inledning har klassiska hemvärnsuppgifter, vid mobilisering tillför man två skyttekompanier, understödskompani samt stabs o trosskomp som är bemannade med pliktpersonal som är direkt utbildade för uppgiften. Hemvärnskompaniet har då vuxit till en territorialförsvars bataljon (lokalförsvarsbataljon) med HV-kompaniet som ”jägar”kompani.

Eftersom uppgifterna är lokala behöver man bara i begränsad omfattning tillföra specialfordon utan kan nyttja krigsplacerade civila fordon för transportuppgifter. Det innebär även att mobförråden inte blir så stora.

Repetionsutbildning av den krigsplacerade personalen bör vara frivillig och skötas genom kurser genom försvarsutbildarnas försorg och dom ordinarie Hemvärnsenheterna övas på samma sätt som idag.

Det är även viktigt att sätta samman förbanden efter lokala förutsättningar och uppgifter och bygga förbanden med ett antal standardiserade ”klossar” som kan varieras utifrån lokala behov och att personalen är grundutbildad direkt mot sin befattning, Skärgårdsbataljonerna kan tex förstärkas med ett Spärrkompani från AMF.

Mera info:

http://www.forsvarsutbildarna.se/

http://hemvarnet.se/

Editerad 3/12 14

3 comments

 1. Jag tillhör dom som anser att hemvärnet skall utbildas på pansar .Dom bor ofta nära målet .
  Med dagens snabba förlopp så är det en tillgång med en hemvärns-pansarpluton .
  Och så komplext vapensystem är det inte .Jag tror inte på någon återgång till värnplikt systemet .Men hur man ska lösa personal frågan är en besvärlig nöt .
  Jag ställde frågan till Herr Widman angående PBV 501 blev inte ens publicerad .
  Tack för en utmärkt blogg .
  M Pettersson

 2. Du menar väl inte på fullt allvar Försvarsutbildarna skulle hålla i t.ex utbildning av Grk-förband. Det genomförs just nu försök med Grk i Hemvärnet ( Dalabataljonen). Enligt uppgift har de redan genomfört en första förbandsövning där man snabbgrupperade och sköt laddövningsgranater ( då förbandet ännu ej är säkerhetscertifierade för att skjuta övnings- eller skarp am. Stommen är gamla värnpliktiga från grk och art- förband vilket nu initialt är en grundförutsättning tillsammans med en kader kompetenta instruktörer. Både Rikshemvärnschefen och Försvarsministern lär ha varit där och följt förbandsövningen. Det sägs finnas en Facebook-grupp skapad av deltagare i försöket.

  1. Nej, förbanden grundutbildas på normalt sätt och HV har sin utbildning som nu. Jag menar att man ska låta de krigsplacerade vid de tillförda skyttekompanierna som är intresserade, söka kurser hos Försvarsutbildarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s