Lätt mekaniserad Brigad

CV90-120

Av dom totalt 549 inköpta av alla varianter av cv90 finns det ett antal CV 9040 som i nuläget inte används. Jag föreslår att man sätter upp en lätt mekaniserad Brigad och använder en del av de 130 st CV 9040 som nu placerats i reserven, det kan vi göra i i flera steg.

Steg 1. Påbörja utbildning av CV90 kompanier med värnpliktig personal på minimum 2 utbildningsplattformar, omfattande totalt nio skyttekompani 9040 och tre stab o tross kompanier. Utbildar man 2×1 kompani årligen har man utbildat tre Bataljoner på 6 år. Kan man utbilda på 3×1 eller 2×2 kompanier är man klar på 4 eller 3 år. Dessutom kan man krigsplacera de som är under 30 och är utbildade på systemet för att korta tiden för uppsättningen mer.

Steg 2. Är att antingen nyanskaffa eller bygga om vagnar till 90120 Grk och 90120 Kan (90105) för att kunna tillföra ett tungt kompani för att ge förbandet mer eldkraft. Denna anskaffning bör löpa parallellt med steg 1

Steg 3. Är tillförsel av brigadförband, Art, Ing och UH som är anpassade för den lätta mekaniserade brigaden. den tillförseln är avhängig anskaffning och utbildning inom respektive vapenslag.

Förutom garage, spolplattor och vårdhallar är personal för utbildningsenheterna gränssättande, för att utbilda ett kompani behöver man ca 15 tjänster. Genom att vara kreativ och erbjuda ”projektanställning” för avgångna officerare som kanske inte vill komma tillbaka på fulltid utan bara jobba ett utbildningsår eller del, eller pensionerade som kanske vill jobba ett par veckor och leda någon specialdel i utbildningen kan man fylla upp tjänsterna den första tiden.

Finns det inte plats att utbilda på dom befintliga regementena så får man även där vara kreativ och dom första åren utbilda på lämpliga skjutfält och övningsplatser, på t.ex. Väddö skjutfält finns övnings o vårdhallar, spolplattor och annan infrastruktur som behövs och minns jag rätt borde man åtminstone kunna öva anfall i plutons ram med CV90 (mitt sista besök där var ett studiebesök ca 1995). Det finns säkert andra Fd (pansar)övningsfält där man kan utbilda ett kompani på över längre tid. Är inte fälten i drift så kan man outsourca t.ex. kök och vakt för att hålla ner kostnaderna för tjänsterna.

Förbandet uppgift skulle vara att komplettera dom stridsvagnsförsedda brigaderna genom att vara lätt och lättrörligt och kunna anfalla luftlandsättningsförband och föra strid i främst i Mellansverige och Norrland, även om man av olika skäl skulle välja att inte genomföra steg 2 och 3 skulle vi ändå förfoga över ytterligare tre bataljoner som skulle kunna lösa olika uppgifter.

Förläggningen LVSS

Baracklägret Väddö med Plutonsförläggningar byggda ca 1978

7 comments

 1. Appropå eldkraft, för CV90 finns det ju ett nedlagt projekt för att montera en PV-robot på den. Det lades ned p.g.a. problem med siktlinjen för ca 15 år sedan tror jag.

  Skulle man kunna lägga ut en sådan modifiering på öppet anbud? (Ex: Kan ni lösa uppgiften enligt dessa parametrar för detta priset så har ni en deal)

 2. Jag föreslår att Patgb360 bataljonen flyttas upp från P7 till Livgardet och dom återfår en Strf90 bataljon övriga två strf90 bataljoner (två st) sätts upp på Gotland på ett nytt regemente.

  Då har vi betydligt bättre med trupp på gotland i princip en statsskyttebrigad på Livgarder med två bataljoner Patgb360 och Cermoni/statsskyttebataljonen med Tgb16 ?
  Ett perfekt förband för huvudstaden.

  Försvaret sätter upp två Artilleribataljoner till av dom ”norska” Archer pjäserna en hamnar på Gotland och en i Kungsängen !

  Sen behövs förstås luftvärn Ingengörstrupper och sånt !
  Men detta tror jag är det bästa vi kan få ut ur situationen.

  1. OK, men som sagt tanken med LättBrig är att att den ska vara lättrörlig och vara en komplement till tunga brigader främst norrut samt att vi kan utöka numerären. Vad ska du med en stadskyttebrigad till?

   1. Försvara städerna!
    Där finns den politiska viljan och är ofta huvudmål för en angripare!

    Din lätta brigad med Strf90 är inte särskilt lätt utan Lätt i detta fallet betyder brist på eldkraft och inte lättrörlighet,
    Dessutom är uppsättandet av stödförbanden betydligt mer komplicerat än att tex köpa in 60 Stridsvagnar. Armén måste få en extra Luftvärns Ingenjörs och Artilleribataljon.

    Snarare pratar vi här om ett Mekaniserat regemente utan Stridsvagnar!
    Det enklaste sättet att öka numerären är ju att införa en Strf90 bataljon vardera i Pansarregementena.

    Att försvara Norra Sverige görs bäst av Finland, med en Svensk-Finsk allians kan vi satsa mer på att tex återuppbygga flygvapnet. Dessutom har jag väldigt svårt att se något specifikt i Norrland som idag skulle vara förstahandsmål värdigt en landsinvasion, dessa mål finns i Södra Sverige !

  2. Nu tror jag ej att Finland kan klara av mer än att sakta ned en eventuell invasion mot norra Sverige. Om jag inte minns fel så är väl Finlands tanke att Försvara främst en linje från ungefär Oulo – Kuopio – Karelen.

   Du har rätt Adrian i att man måste ha hela spektrat av förband. Dock så tror jag du gör ett misstag i att anta att hela norrland är glesbygd. Kusten är relativt tätbebyggd och ett Norrlandsförsvar borde förutom en Pansarbrigad i Boden bestå av Kavalleriförband längs kusten med stor strategisk rörlighet (Tänk PaTGB med Amfibisk förmåga + förbindelseförband).

   Ett alternativ för att höja eldkraften i mekbataljonerna vore att göra liksom Finland att köpa bättre begagnat, t.ex kolla omGrekland är villig att sälja några av sina 2A6:or eller 2A4:or alternativt testa om Ukraina är villig att sälja BMoplot i 120mm-konfiguration. Med ett styckepris på drygt 4mil USD så är det ett kap, tills att man vet hur säkerhetsläget blir. Är det sämre, köp Leopard3 när den är färdigutvecklad, är det bättre, behåll och repa befintliga. Rörligheten kan ökas med att man sätter upp ett transportkompani, just här så borde det gå att använda kontraksanställda/krigsplacera långtradarchaufförer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s