Försvarspolitik – Hotbildsförändringen

Tittar man på kartan ovan så ser man hur hotbilden förändrade sig för Sverige när Warszawapaktens föll samman. Större delen av utskeppningshamnarna för en invasion mot Sydsverige försvann och idag är man hänvisad till Kaliningradenklaven där all uppmarsch och koncentration måste ske per båt eller genom NATO territorium (Litauen). Eller att transportera landstigningsförbanden genom den smala Finska viken, som lätt kan spärras då ”FI” behärskar landmassan på båda sidor. Dock har den Svenska nedrustningen lett till att man kan utföra ett anfall med små resurser idag.

För Sverige har hotet flyttat sig från land och sjöinvasion i Sydsverige med tunga militära förband till asymmetrisk krigföring, inte bara för att vapensystemen har utvecklats och medger hög precision på stora avstånd, utanför att det Svenska samhället har blivit betydligt känsligare. Inte bara avvecklingen av totalförsvaret och beredskapslagringen inverkar, utan det faktum att vi genom små lager och ”Just in Time” leveranser blir väldigt känsliga för störningar i försörjningen av mat och bränsle. Även den ökande datoriseringen med ökad leverans av molntjänster som är beroende av ett relativt sett, fåtal förbindelser till utlandet gör att känsligheten har ökat kraftigt under dom sista tio åren. Man måste även räkna in urbaniseringen och folkets ändrade levnadsvanor.

Utgår vi från ett isolerat angrepp i form av ett strategiskt överfall mot Sverige, antingen för att ställa NATO och EU inför fullbordat faktum eller som en förberedelse för ett begränsat anfall mot dom relativt geografiskt isolerade Baltstaterna, eller ett fullskaligt anfall, så är Gotland ett förstahandsmål. Det skulle förvandla den röda anfallspilen på kartan ovan till en spärrlinje med stora konsekvenser för Baltikum och Finland. Utgår vi från dom praktiska problemen ovan talar allt för att man genomför ett anfall som ett överraskande angrepp med hjälp av civila RoRo fartyg och lättrörliga elitförband

Ett anfall över landgränsen måste ske över Finland, men kommer om det utlöses att ske med full kraft av reguljära förband i samband med asymmetrisk krigföring mot infrastrukturen och ledningen

Ett angrepp med Nukleära vapen kan inte heller helt uteslutas då vinsten kan bli ett fullständigt psykologiskt sammanbrott för befolkningen och dess ledning och tvinga andra stater till underkastelse. Ett sådant angrepp kan göras i det fördolda med t.ex. en laddning strax utanför eller i en av Muskötunnlarna. Ett sådant angrepp kombinerat med en massiv Psyops ”Neutrala Sverige lagrar Amerikanska Kärnvapen” kan få en hög effekt. Givetvis är risken liten men möts bäst med övningar och ett bra totalförsvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s