Försvarspolitik – Allians

Jag är övertygad om att vi behöver ansluta oss till NATO då vi helt enkelt inte har råd att bygga upp försvaret till den nivå vi behöver för att stå helt ensamma även då vi är i ett betydligt bättre läge än när gränsen för Warsawapakten gick vid Lübeck.

En del talar om en allians med Finland, men varför skulle dom ge oss försvarsgarantier när vi knappast kan förvara oss själva och i princip inte ge dom någon annan hjälp än glada tillrop i nuläget!
Dock är ett beslut om NATO medlemskap tätt knutet till Finlands säkerhet och vi kan inte ta ett beslut utan att våra Finska bröder har fått ge sin syn på läget och i samråd med dom av den enkla anledningen att ur Rysk synvinkel kan NATO hota St Petersburg och Murmansk på ett helt annat sätt än tidigare om vi och Finland går med i NATO.

Min bedömning är att även om NATO skulle släppa in oss så skulle vi i nuläget inte ha något att säga till om då vi helt enkelt inte har tillräckligt med egna resurser som skulle motivera att vi leder NATO enheter utan vi skulle helt underställas dom NATO förband som skulle operera i vår närhet eller på Svensk mark.

Det innebär att vi behöver bygga upp vår försvarsmakt i storlek och ha ledningsresurser som är dimensionerade och övade i att leda större förband. Vi behöver att analysera vilka förmågor vi behöver för att delta i ett nordeuropeiskt NATO samarbete där även Finland på något sätt ingår och vad vi behöver för det rent nationella försvaret och åtminstone påbörja anskaffning och uppbyggnad innan vi blir fullvärdiga NATO medlemmar.

MAP

Dom direkta uppgifterna jag ser är att vi ska försvåra för Ryssarna att verka med flyg och marinstridskrafter i Östersjön med hjälp av flyg och ubåtar, samt kust och lvrobot förband på Gotland och på det sättet säkra hjälpen till dom Baltiska staterna.

Flottan med Amfibiekåren behöver förutom att säkra svenska kustområden och leder även kunna samverka med Finska förband i att spärra Ålandsförträngningen och försvåra fientlig verksamhet i Finska vikens mynning

Armen bör deltaga i en ”Rapid Deployable Nordic brigade” som bidrag till det gemensamma försvaret och förutom permanent närvaro på Gotland ha sin tyngdpunkt i Norra Sverige med en Fördelning för att i samverkan med Norska och Finska förband skydda NATOs nordgräns.

Vi kan även erbjuda oss att förhandslagra materiel för t.ex. två ”Flygbasbataljoner” och Luftvärn i Norrköping och Göteborg där vi kan erbjuda lagring i bergrum, och även öva och förbereda egna basbataljoner i att kunna tanka F-16 och andra flygplanstyper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s