Luftvärn – HAWK

MIM-23 Hawk har genom åren uppgraderats på olika sätt bla till I-HAWK men även enskilda länder uppdaterade systemet som exempel Danska DEHAWK, Norska NOAH och i Sverige till Robotsystem 97. Den senaste fabriksversionen är HAWK XXI där främst elektroniken och radarn uppgraderats, systemet används av bl.a. Rumänien. Norska Kongsberg har i samarbete med Raytheon tagit fram flera uppdateringar bl.a. Hawk AMRAAM.

SLAMRAM

Den senaste utvecklingssteget för HAWK XXI man tar med Norska Kongsberg, är att man byter ut roboten till en RIM-162 Evolved SEA SPARROW Missile (ESSM), det innebär små modifieringar av fästena på missilen och en modifiering av belysningsradarn samt en eldledningspanel i stridsledningen. Man kan använda befintlig lavett men mer flexibelt är Robotlavetten från NASAMS som kan laddas med AMRAAM, Sidewinder och SEA SPARROW . Systemet kan även integreras med närluftvärn

ESSM

När man använder RIM-162 Evolved SEA SPARROW Missile (ESSM) skulle systemet få en räckvidd på 50km (27nm) och en topphastighet på Mach4. För våran del skulle en sådan uppgradering vara en nödlösning då systemet har för dålig förmåga mot missiler och relativt kort räckvidd. Men om man skulle anskaffa Sea Sparrow till flottans fartyg så skulle det kanske löna sig att skaffa fler missiler och modifiera Robotsystem 97 till nya Fördelningslvbataljoner som komplement till Luftvärnsbataljon m/Ny, men det är en fråga för FMV att reda ut. Intressant är även uppgifterna om att NASAMS lätt kan modifieras med Sea Sparrow vilket ger den Finska anskaffningen en annan dimension. Länkar: HAWK XXI PDF Kongsberg HAWK XXI Raytheon HAWK XXI Provskjutning ESSM http://www.miltechmag.com/2012/08/medium-range-air-defence-round-up.html

4 comments

 1. Jag har blivit mycket förtjust i britternas Rapier-ersättare FLAADS som ett mellanting mellan beställda IRIS-T och en Hawk ersättare (jag föredrar Aster-30). Roboten är fire-and-forget, soft-launch VLS (bra för våra skogiga förhållanden) och har en räckvidd på 25+ km. En artikel på Jane’s säger att dom hört ”rykten” om en räckvidd på upp till 60km men det tror jag är en skröna – roboten är bara på 99 kg. Britterna har valt en lösning med lastbilsbasering (12 rb) men du kan även packa 4st i en robottub som klarar Aster, vilket är UK Navy’s lösning.

  Den fartygsbaserade varianten (ingen skillnad egentligen) kallas Sea Ceptor och skulle passa ypperligt ombord på Visby-korvetterna. Såld till Nya Zealand och Brasilien utöver brittiska flottan.

  http://www.army-technology.com/projects/land-based-future-local-area-air-defence-system-flaads-land/

 2. ESSM kan kanske vara OK för fartyg, speciellt om man har ett arv av existerande lavetter etc, men eftersom den inte är fire-and-forget så blir det stora problem med landbasering i Sverige. I princip går den bara att använda i Skåne där det finns rejält med öppna landskap.

  I resten av Sverige behöver vi fire-and-forget robotar med vertikal start.

 3. Evolved Sea Sparrow har ju klart bättre räckvidd än Amraam och en version med akriv målsökare (Block 2) är på gång.
  Det borde vara den optimala medeldistansmissilen efter det !
  Förslagsvis innom Nasams systemet !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s