Säve Flygplats läggs ner

Gamla F 9 Göta Flygflottilj numera Göteborg City Airport ska läggas ner. Swedavia ville egentligen sälja, men taxibanorna är i så dåligt skick att inte passagerarflygplanen får använda dom och det skulle kosta ca 250 miljoner kronor att asfaltera om dom. Så man har beslutat att lägga ner flygplatsen. Eftersom Swedavia inte hittar en köpare så vore det kanske läge att köpa tillbaka flygfältet och till en början ha en Depå och krigsflygfält där samt bedriva viss grundutbildning på platsen.

Säves militära del (Säve depå) tillhörde så sent som 2011 Fortifikationsverket och har även fördelen att ha berghangarer där flygmuseet Aroseum huserar. Efter en renovering skulle flygfältet ha banor som helt eller delvis fyller dom kraven som Wiseman anger i sin blogg Svårt att idag effektivt ta emot militärt stöd och Berghangarerna skulle kunna användas för sitt ursprungliga ändamål eller för att förhandslagra NATO materiel för en stridsflygdivision med skyddsförband och luftvärnsresurs i en framtid.

Länkar:

Göteborg city airport lägger ner

För dyrt att rädda Säve

Bildblogg från Berghangaren mm

Gammalt Blogginlägg

Annonser

7 kommentarer

  1. +1

    avsett om det blir som du föreslår och förutsatt att försvaret får mer pengar så vore det kanske en bra idé att ge flygvapnet anvaret för LR-luftvärnet?

      1. Ungefär så, men framför allt att beslutsfattare kommer att vara flygare till huvuddelen och ha bättre politiskt stöd. Jmf nedläggningen av RB68, hade systemet tillhört Luftvärnet hade det används hela levnadstiden

  2. Hur blir det förresten med de 60 JAS E/F som ska köpas in. Blir de istället för befintliga plan eller läggs de till befintliga C/D-modeller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s