Hälsinge Flygplats / F15 Söderhamn

(Kartbilder Från Google Maps)

F 15 Söderhamn lades ner 1998 och området såldes 2000 till kommunen som försökte driva Söderhamns flygplats fram till 2011 men man fick det inte att fungera ekonomiskt. Man har öppnat företagsparken Flygstaden, som hyr ut lokaler på det före detta flottiljområdet. Bloggaren Chefsingenjören skriver om statusen på banan som är tillräckligt lång för att ta emot tunga transportplan. Jag har tidigare skrivit om det på min Blogg.
Jag är inte ute efter uppsättande av Flygflottiljen på nytt utan ett återtagande av området för försvarsmaktens räkning med ett samutnyttjande av området av dom olika försvarsgrenarna

Första steget borde vara att återta landningsbanorna och säkra att dom är användbara samt säkra tillgång till förråd och förläggning så att banorna snabbt kan tas i bruk som krigsflygfält igen. Nu kommer säkert någon och säger att FV inte har personalramar för ett krigsflygfält till, men kan man inte pröva att sätta upp ett Hemvärnsbaskompani FV i ett första steg? Det måste finnas någon form av rekryteringsbas bland fd F15 anställda och Värnpliktiga. (Edit: Jag vill bara påpeka att en satsning som denna ska inte tas inom ram utan kräver att pengar tillförs, viktigt är är att göra det så ekonomiskt som möjligt)

Andra steget är att vid en återinförd selektiv värnplikt börja utbilda en till två kompanienheter per år för Armen på kasernområdet. Då flygplatsen inte används dagligen så har man inte heller problemet med bullerstörningar. Man skulle kunna utbilda ett Ingenjörskompani och ett Skyttekompani årligen och med en sexårscykel skulle man personalförsörja 2 skyttebataljoner och 2 ingenjörbataljoner utan att behöva allt för många fasta tjänster.

Genom att i inledningen outsourca Vakt, Kök mm kan man hålla ner kostnaderna och det finns inget som hindrar att man genererar intäkter genom låta civilflyget utnyttja flygplatsen eller låta företag vara kvar i de lokaler som inte används. Med buss tar det ca 10 minuter till Söderhamn City och inom 150km radie finns det flera orter som säkrar ett personalunderlag och ger resvägar på mindre än två timmar med bil/buss för soldaterna. Till Stockholm tar tåget 2 timmar och 9 minuter.

Söderhamn F15

Flygstaden har gott om lediga lokaler, det finns t.ex. fyra Kompanikaserner, Mässlokaler, Matsal, AM förråd, Idrottshall.

En fördel till är den närbelägna hamnen i Sandarne vilket gör att Söderhamn även skulle kunna utgöra logistikbas för Marinens förband.

Den som är intresserad kan titta igenom länkarna nedan för lediga lokaler.
http://flygstaden.se/kategori-lokaler/industri-verkstad
http://flygstaden.se/kategori-lokaler/lager-f-rr-d
http://flygstaden.se/kategori-lokaler/kontor-kontorshotell

Tillägg 2016-07

Här är en video när man firar F15 50 år – Flygvapnets huvudflygdag 1995

Och även en PDF från Flygvapennytt nummer 4 1994

Annonser

8 comments

  1. Undra om man inte kunde göra pss i Umeå med ett Kavalleriförband? Garnisonen och övningsfälten finns ju kvar fastän mycket mindre?

    1. Jag tror det skulle vara möjligt. Umeå stad har naggat lite i kanten på övningsfältet, men stora delar är kvar och kasernområdet är gymskola och föetagsby, men et går säkert att hyra in sig, annars skulle man kunna se vad som finns vid flygplatsen eller bygga något enkelt där (bra kommunikationer dit, men kommunen har inga utbyggnadsplaner där, det tar kanske 15minuter genom stan om man ska tillövningsfältet från flygplatsen)

      1. Nej, jag menade inte så, jag tänkte mer att om det inte finns plats i kasernerna kan man basera en delar av förbandet på flygplatsområdet

  2. Kan staten öppna tex F15 igen för militärt syfte,trots att det nu finns privata företag på området.. Vi har ju utsetts till att ha det bästa flygvädret. En fråga som jag länge tänkt på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s