Hjälp till Ukraina

Sårade Soldater på Sjukus

I samband med Boxeraffären med Litauen så kom det fram information om att man gett Tjeckien tillstånd till att vidare-exportera fd Östtyska pansarbandvagnar ”Reexport von 280 ehemaligen NVA-Schützenpanzer der Gattung BMP-1” Dessa ska exporteras till Irak.

Min bedömning är att det rör sig om våra gamla PBV501 då mej veterligen inga BMP1 hamnade i Tjeckien utan alla exporterades till Grekland eller Sverige.

Det som är irriterande som infanterield är:

1 Det är förmodligen våra gamla vagnar som på dubiösa grunder såldes

2 Tyskarna vägrar att sälja/skänka vapen till Ukraina men Irak går bra

3 Våra navelskådande politiker är sämre än än Tyskarna

Nu har vi små möjligheter att ge vapenhjälp men kan vi inte ge medicinsk hjälp istället? Vi kan erbjuda ett antal vård och reha platser för svårt skadade och civila, skänka medicinsk utrustning och läkemedel och skicka läkare och annan personal för att stödja dom civila sjukhusen bakom frontlinjen med utbildning och praktisk hjälp.

Upp till bevis nu politiker och intresseföreningar, vi skickar hjälp till halva världen med när ett land i vår närhet utsätts så blundar ni.

Länkar:

Avvecklingen av pbv-501

Regierungspressekonferenz vom 23. Februar

Weiterverkauf aus Tschechien

Panzerdeal mit Litauen

12 comments

 1. Pbv 501 sändes till Tjeckien för modernisering till svenska trafiksäkerhets- och arbetsmiljönormer. Blev kvar där och såldes till reapris.

   1. +1 Det är nog det jag hört att USA försöker få de gamla öststaterna att ge sin gamla material till Ukraina och ersätta den givna materielen med NATO-materiel.

    En annan tanke, som antagligen är politisk omöjlig, men eftersom Ukrainsk rustningindustri fortfarande är i ukrainska händer är att Sverige köpte av den och ”Lånade”/hyrde ut den till Ukrainska förband.

 2. Ukraina har gott om gamla Sovjetiska fordon och artilleripjäser – ytterligare BMP-1 kommer inte ändra något vid fronten. Det dom behöver är artillerilokaliseringsradar, telekrigsutrustning, drönare för spaning och bärbara pv-robotar som kan slå igenom reaktivt pansar. Smarta granater till artilleriet (Bonus, et al) hade såklart också varit nyttigt.

  1. Jag tror du underskattar Ukrainas vapenindustri här, de var inte en obetydlig del av sovjetunions dito och har fortsatt att utveckla sina produkter. Problemet är nog snarare att Ukrainas militär av olika skäl antagligen ej har haft möjlighet at köpa dessa produkter i någon större mängd.

   På kort sikt, så ja, man måste nog tillföra vapen utifrån nu och en del system kommer antagligen alltid att vara utländska, men t.ex. PV-robot så borde BARYE och SKIF-systemet vara tillräckl.ig för att öppna alla sorters ryska konservburkar, och samma sak när det gäller bepansrade fordon på medellång till lång sikt. Dessutom, att använda lokalt tillverkade system skulle dessutom ha den fördelen att få in pengar till Ukraina.

   1. Jag håller med om att det bästa vore om Ukrainarna kunde tillverka egen utrustning, kanske med lite hjälp från utlandet (hjälp till självhjälp), men en hel del av både deras avancerade (helikoptermotorer, ICBM-utrustning, gasturbiner, etc) och den tunga industrin ligger på Krim eller i de förlorade östra delarna. Dom har säkert en hel del relevant industri kvar men lika säkert är att många underleverantörer gått förlorade. Inte säkert att massproduktion är möjligt just nu.

    Det finns också en intressant politisk fördel med att kunna förse den ukrainska vapenindustrin med komponenter och hjälp: kablar, kretskort och industriella maskiner kan användas till mycket kul men det är inte vapen. Kan bli ett fikonlöv för våra fega politiker att gömma sig bakom samtidigt som Ukrainska armén får grejer och Ukrainska ekonomin får en liten skjuts framåt.

   2. Jo, men jag tror du är lite pessimistisk ang den ukrainska vapenindustrin. den ligger inom de delar som ej är erövrade av Ryssland ännu (mycket av den) och väst måste nog hjälpa NU, för att förhindra att läget ändras.

   1. Önskelistan jag inledde med kommer från de artiklar som skrivits efter diverse Ukrainska politiker besökt Natoländer inkl. Washington och bett om hjälp. Artilleriradar, drönare och Javelin pv-robot är vad Ukraina själva ber om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s