Efterklokhetens kranka blekhet

Jag har nu tittat på Dokument inifrån ” Vad hände med försvaret?” och skulle kunna skriva om hur intelligent det är att satsa på ett ”Nätverksbaserat försvar” när det bara finns på försäljarnas PowerPoint och resursstarka länder som USA och Israel inte hade tagit fram någon mogen teknik ännu och att det knappast hade blivit ett Svenskt industriprojekt med tillhörande industripolitiskt stöd.

Eller om den ”Strategiska Timeouten” där arkitekterna förutsatte att Politikerna skulle öppna penningsäcken i en framtid där man inte ens kunde säga vilka partier som skulle sitta i regeringsställning då. Formellt stämmer det kanske att det är Politikernas fel att man efter Timeouten inte sköt till pengar, men……….

Jag kommer att istället att hålla mig till nerdragningarna.

Vi hade i slutet på 70 talet ca 30 Armebrigader, huvuddelen utrustade med ”gammal” matriel och inte motoriserade. När vi ”Lyfte” Infanteribrigaderna från 20st IB66 med traktor och cykel så räckte inte pengarna till alla, utan det blev 10 st IB77 där pengarna inte ens kunde ge varje kompani sina egna TGB20. Då man av organisationspolitiska skäl behöll omoderna förband hade många förband gammal utrustning och vissa förråd var tömda då utrustningen användes i fredsutbildningen och slets ut där.

Soldater som hade gjort Värnplikt med M90 och AK5, kunde i mob-förråden ha M/59, AK4 och ryggsäck m/39 vilket skulle ha gett en del problem vid en mobilisering. Det var nödvändigt att rensa ut i förråden och göra sig av med gammal utrustning, men när jag runt 2004 såg att man sålde oanvända M/90 persedlar, bl.a. Handskar på Ö/B så insåg jag att något var riktigt fel.

För den som inte känner till så ska jag förklara lite förenklat (ja det finns en massa undantag)

Ett fredsregemente ansvarade för en ”krigs” Brigad med 4 st skyttebataljoner och stödförband och utbildade ca en halv skyttebataljon årligen och t.ex. Artilleribataljonen utbildades vid ett artilleriregemente. Fredsregementet lånade varje år Bilar, tält och annan utrustning för att använda i utbildningen, dvs. vid en mobilisering skulle allt samlas ihop och köra tillbaka till förråden, ofta användes samma materiel många år i rad i fredsutbildningen och slets ut. Dessutom förutsatte en mobilisering att man tillförde förbanden Civila lastbilar och personbilar då det inte fanns militära fordon nog. Inför varje Repövning gick man då igenom förråden och fyllde upp dom förband som skulle inkallas, lånade in lastbilar och hyrde personbilar, något som ibland gav en falsk bild av verkligheten. Jag tror dock att huvuddelen av våra förband hade kunnat mobilisera i krig, men hade dom varit kompletta och kunnat verka som det var tänkt i rätt tid? Det är jag inte så säker på.

Vid nerdragningen skulle man givetvis göra sig av med gammal utrustning. Man skulle även ha tillsett att varje utbildningsregemente haft utrustning för t.ex. 6 skyttebataljoner, dvs. 4 bataljoner i mobiliseringsförråd, 1 bataljon på regementet för att använda i fredsutbildningen och en bataljon ”på hyllan” för att kunna ersätta utrustning som skadas eller förstörs. Och dessutom hade man kunnat ge förbanden fler lastbilar, bandvagnar mm och sluppit vara beroende av civila fordon vilket skulle innebära att man kunde kalla in förband utan att behöva belasta samhället, vilket skulle ha gjort det lättare för politikerna att höja beredskapen vid behov.

Förutom matrielfrågan så gjorde man ett misstag att man behöll befintliga strukturer i Brigaderna, t.ex. våra brigader hade en Haubits bataljon med 12 Haubitsar, i utlandet hade det varit en bataljon med 18 Pjäser eller kanske 2 bataljoner med 24 Pjäser

Nerdragningarna hade varit bra tillfälle att öka slagstyrkan i våra förband genom att öka antalet, pjäser, robotar mm och på det sättet öka eldkraften i varje brigad och kompensera för att vi har färre förband

Brig

Annonser

4 comments

 1. Finns det något skäl annat än pris till att en haubits bataljon endast har 12 pjäser? Norges 24 avbeställda Archer ger oss ett gyllene tillfälle att utöka det samtidigt som ett batteri kan förhandslagras på Gotland och ett batteri lagras i södra sverige.

  Om man väljer att öka antalet pjäser så tror jag det är bättre att lägga till ett batteri till per bataljon snarare än att gå från 4 till 6 pjäser per batteri. Batterier kan uppträda enskilt om det behövs så jag tror det ger en större stridseffekt än att ha tre stora batterier.

  Bataljoner med 16 pjäser skulle i mitt fall ovan också leda till att vi får 8 pjäser över som kan bli två batterier i en ny bataljon som blir en fördelningsresurs. De övriga två batterierna i den bataljonen kan vara raketartilleri t ex HIMARS baserad på samma dumper som Archer.

  1. Aha, du tänker att man skulle ha ett batteri per bataljon som grundinställning? Ang raketartilleri, det finns ju ett brasilianskt system (astro-II) som verkar vara kompatibelt med NATO-standard-raketer, utifall att motköpsavtalen för JAS-affären inte är färdiga.

   1. Förstår inte riktigt vad du menar med ”ett batteri per bataljon som grundinställning”. Men för att förtydliga vad jag är ute efter: en haubitsbataljon idag har tre batterier med 4 pjäser var för totalt 12 pjäser. Jag föreslår att det utökas till fyra batterier med 4 pjäser för totalt 16 pjäser per bataljon. Att ”plugga in” ytterligare ett identiskt batteri borde gå smidigt och bataljonens flexibilitet borde också öka mer än om man ökar batteriernas storlak till 6 pjäser.

    De brasilianska raketsystemen är intressanta att titta närmare på men jag undrar vad dom har för smarta vapen. Vi kommer aldrig kunna förbandsställa tillräckligt med fordon för att få den eldvolym som behövs med enbart ostyrda raketer så vi måste kompensera med GPS-styrning för att slå ut punktmål på djupen och Bonus-liknande substridsdelar för att slå ut pansar och bandgående artilleri. Och smarta vapen av flera olika sorter finns det till HIMARS/MLRS, samtidigt som Finland opererar MLRS vilken kan vara en faktor.

   2. Kristian,gick inte att svara på ditt, men hursomhelst. Ett batteri per bataljon var väl mest en tanke att som bloggaren ritat med en brigad med 4 manöverbataljoner så om bataljonen innehåller 4 batterier så om man inte speciellt kraftsamlar åt något håll så är varje manöverbataljon tilldelad ett batteri.

    Ang raketartilleri så ska den modernaste versionen av Astro snart ha en raket som är GPS-styrd, men även de forna öststaterna (Polen och Tjeckien om jag minns rätt) har ju modifierat några av sina BM-21-system så att de kan avfyra NATO-standard-ammunition.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s