Nya Regementen?

Vid en nyuppsättning av förband och utbildningsplattformar är det viktigt att inte stirra sig blind på gamla Regementsområden och Kaserner. För mig är förvisso ett Regemente för evigt förknippat med stora gula Bataljonskaserner eller 40/50 talets kompanikaserner i tegel eller trä. Men vad som en gång var kanske inte är det mest rationella idag när vi inte längre har allmän värnplikt. Utgår vi från ett återtagande av en selektiv Värnplikt med relativt sett små utbildningsvolymer finns det ingen anledning att ha kasernområden som sväljer upp till 900 Vpl där man utbildar en halv Bataljon åt gången.

Bostadsmodul

Har man en plats som uppfyller kraven på att ha ett närövningsfält och ett skjutfält inom rimligt avstånd så är det relativt billigt att bygga upp en utbildningsplats. Förläggningsbaracker, expeditioner, lektionssalar och vårdutrymmen kan man köpa eller hyra på öppna marknaden i form av moduler. Även kall och varmförråd, övnings och vårdhallar är idag i princip billiga standardbyggnader som man köper in från den civila marknaden. Även värmeanläggningar är idag standardiserade.

Det som kostar pengar är däremot om man inte kan ansluta till kommunalt Vatten och Avlopp och även byggnader med speciella krav tex Vaktbyggnader, drivmedelsanläggningar, vapen och ammunitionsförvarningar mm. Bygger man dessutom i mindre skala och utan automatisering slipper man kanske lägga ut 40 millar för en spolanläggning.

Det är även fullt möjligt och förmodligen önskvärt att man begär in offertar från fastighetsbolag som är experter på att bygga och förvalta och låta dom göra jobbet mot en garanterad hyresperiod på t.ex. 15år. Kan knappast bli dyrare än FortV 😉

Vad får vi då? Ett område med nybyggda förläggningar med dubbelrum, möjlighet till att duscha enskilt, Fiberanslutning, tvättstuga och torkrum, anpassade moderna lektionssalar och övningshallar. Har man en utbildningsvolym som inte överstiger 2 kompanier årligen håller man ner storleken på restaurangkök och utbildningsanordningar.

barack

Men nu kommer säker en glädjedödare och säger ”miljöprövningen tar flera år”  Ja det gör den med nuvarande lagstiftning, det är bara att man gör ett tillägg i lagen typ, För FM kan regeringen besluta om undantag från miljöprövning.

Viktig är dock att man inte kan bygga upp något mitt i storskogen och det inte finns civil infrastruktur som medger ett socialt liv och arbete för anhöriga, det har jag behandlat i ett tidigare blogginlägg,

Det finns idag även ett antal Fd Flottiljer och Regementen samt skjutfält som kan återtas, men det får inte vara ett självändamål.

Annonser

3 kommentarer

 1. Intressant inlägg, verkligen, jag kan instämma att man saknar många av de oerhört vackra gamla koncernkomplexen.
  Däremot borde väl rimligen en selektiv mindre vpl styrka kunna huseras på befintliga kaserner?
  Trots allt finns både I1 och K1 ´s etablissemang kvar i sin helhet i Sthlm och det finns även kaserber i Berga utanför Sthlm, sammantaget borde det gå att klämma in 1500 st vpl där.
  Vidare finns det kaserner i Skövde, Boden, Ravlunda, Halmstad, Eksjö, Arvidsjaur och Kvarn så där borde ytterligare 2000-2500 st kunna förläggas.
  Det är väl rimligen bara Gotland som kräver en nybyggnation i sin helhet, rucklen nere i Ravlunda bör byggas ut och även Kvarn, sen så borde runt 5000 st vpl kunna huseras utan vidare bara för armén.
  Flyget har åtminstone 4 st olika baser är vpl kan förläggas, flottan kan öka kapaciteten vid Muskö och Karlskrona och kanske återta Nya varvet i GBG.

  Sammantaget borde et går att klämma in 6000-7000 st vpl utan alltför stora eller kostasamma utbyggnader i helt nya etablissemang.
  Det ger oss en volym om 70.000-80.000 soldater om 12 år, lägg till 2000 st värvade soldater och yrkesofficerare och reservare så borde vi ligga på drygt 90.000 man under fanorna 2030 exklusive hemvärnet.

  1. Jo, men det är inte bara att klämma in soldater, utan tillgång till skjutbanor och andra utbildningsanordningar som är gränssättande om man ska kunna bedriva rationell utbildning, tex har du en skjutbana med 20 platser och har 8 plutoner inkallade så får varje soldat ca EN timme effektiv tid på skjutbanan per vecka vilket motsvarar 18-21 skott. fd K1 på Lidingövägen har förvisso kaserner men var ska du bedriva övningar? var ska du skjuta? För att kunna rekrytera anställda och frivilliga bör vi även ha utbildningsplatser över hela landet, hela Norrlandskusten saknar förband https://krigsmakten.wordpress.com/2014/12/11/placering-utbildningsforband/

   och på Gotland kan man använda Fårösund https://krigsmakten.wordpress.com/2014/07/21/forsvaret-av-gotland-del-5/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s