Bundeswehr – Personalproblem

Den Tyska försvarsministern von der Leyen vill göra Bundeswehr en mer attraktiv arbetsgivare. Mest känt är väl utbyggnaden av BW-dagis, men nu kommer en förändring med stor påverkan.

ZOLL Beamte

Nu har beslut tagits att EUs arbetstidsregler ska gälla även i BW, tidigare har arbetstidsuttag på 46timmar utan ersättning varit norm. Den genomsnittliga arbetstiden har legat på 48h/vecka men nu kommer 41 timmars arbetstidsuttag att gälla utom under insatser och för soldater som inte har 5 dagars vecka. Problemen är att man redan nu har ett övertidsuttag på 270 000h per vecka och övertid kommer att kompenseras med ledighet vilket kommer att driva fram ytterligare underskott. Den minskade arbetstiden ska lösas genom ”smartare planering” men i praktiken kommer man att bli tvungen att hyra in privata firmor för att bevaka kasernområden mm, något som jag inte tror att man har tagit höjd i budgeten för. Försvarsministeriet har inte heller sett till att dom nya reglerna har omsatts i tjänsteföreskrifter eller att system för arbetstidsregistrering finns tillgängligt överallt.

För Flottan kan det innebära att då man inte har arbetstid för brandvakter  i hamn så kommer inte flottisterna att få sova ombord utan i många fall bli tvungna att skaffa sig en lägenhet i land tills man hunnit bygga ut förläggningarna. Reglerna om kompledighet innebär att soldaterna förvisso kommer att ha mer fritid men mindre pengar att röra sig med. Även KSK protesterar öppet mot förändringen.

Enligt beslut 2010 ska BW bestå av 185 000 tjänster men idag är bara 178 000 besatta och der Wehrbeauftragte (typ Militieombudsman+) ställer nu krav på att man ska besätta alla tjänster och eventuellt öka antalet. Man utbildar dessutom ca 10 000 frivilliga vpl varje år men har i nuläget bara 5000 tjänster avsatta för dom när gröntjänsten är genomförd och kravet är att alla ska ha en tjänst för att värnplikten ska kännas meningsfull.

Hans-Peter Bartels säger dessutom att planen för att 2019 ha höjt budgeten från  33 till 35 Miljarder Euro inte räcker till då försvarsbudgeten därmed faktiskt faller från 1,16 Procent i 2015, till 1,07 Procent 2019. Hans-Peter Bartels kräver att man snabbt når 1,2 Procent.

Bundeswehrverband (intresseförening) Anser att med ca 20 000 man i utlandstjänst är man på gränsen av vad man klarar av, och kräver därför att dom ca 9000 soldaterna som är insatta för inrikes flyktinghjälp ska dras tillbaka till sina ordinarie tjänstgöringsplatser.

 

http://www.welt.de/politik/deutschland/article149674818/Die-Angst-der-Bundeswehr-vor-der-41-Stunden-Woche.html

https://www.tagesschau.de/inland/bundeswehr-personal-105.html

http://www.bundeswehr.de/ Ab 1. Januar: Arbeitszeit von Soldaten gesetzlich geregelt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s