Handfängsel

Vi kan på flera håll läsa hur tjänstemän hos Polisen tolkar lagar och regler på sitt eget sätt och även försöker opinionsbilda för deras egna åsikter när det gäller vapenlicenser, men det är ingenting nytt.

För ca 25år sedan fanns det Polistjänstemän som hade den åsikten att handfängsel i händerna på Ordningsvakter var ett djävulens verktyg, det ledde till att Ordningsvakter som fick förordnanden inte fick inskrivet i förordnandet att dom fick bära handfängsel. Det ledde till situationen att på ett objekt kunde den ena Ordningsvakten ha handfängsel och den andra inte, enda skillnaden mellan dom var när förordnandet ställts ut!

Vad spelar det för roll undrar ni säkert? Jo en del kommer kanske ihåg en serie av dödsfall där flera gripna/omhändertagna dog då vakterna låg ovanpå för att hindra dom från att fly/slåss, i flera fall är jag övertygad om att hade man haft handfängsel hade flera av dödsfallen inte inträffat.

Media ägnade sig i att göra artiklar på temat ”Väktarvåldet” istället för att granska dom bakomliggande orsakerna, som enligt mig pekade på tjänstemän vid Rikspolisstyrelsen. Ett par år senare började man i tysthet skriva in handfängsel i förordnandena igen.

På bilden ovan ser ni våldstrappan som man använde i utbildningen från minst 70talet till 2006 (mej veterligen). Det intressanta är att man ansåg från RPS håll att slå någon medgörlig med batongen var ett mindre våld än att belägga personen med handfängsel. Jag är övertygad om att en frågerunda bland vanligt folk skulle ge resultatet att handfängsel är ett betydligt mindre våld än batongslag, följdfrågan är då varför dröjde Polisen med att tillåta väktare att bära handfängsel som komplement till batongen fram till för några år sedan?

Annonser

2 comments

  1. Den förklaring jag fått till att fängsel anses som grövre våld än batong är att fängsel försätter någon i vanmakt så att denne inte kan värja sig mot slag, ta emot sig vid fall eller skydda sig mot faror på samma sätt medan fängslen sitter på. Batong är absolut smärtsamt, men får ju inte heller användas hur flitigt som helst och när som helst. Som alltid vid våldsanvändning så skall det ju finnas ett behov av våld för att lösa situationen, det skall finnas laga stöd för ingripandet och våldet skall stå i proportion till det man vill åstadkomma. Som alltid så är det ju rätten som i sista hand avgör vad som är befogat och berättigat om det kommer dit. I fall där man vill hindra någon från att skada sig själv är säkert fängsel effektivare än att mata på slag med batong, men där tror jag knappast rätten är jättesvår att övertyga om detta.

    1. Jo så ansågs det från RPS men fakta är att man utbildade att man skulle slå distraktionsslag tex när en gripne vägrade att lägga sig ner. men framförallt så dog gripna som troligen överlevt om fängsel kunnat användas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s