Nolltolerans

Gatuscen från NY
Bild från stapledesign.com

Nolltolerans är ett politiskt modeord som poppar upp i debatten om lag o rätt med jämna mellanrum, i Sverige har det av politiker och press tolkats som att polisen ska agera mot alla brott, som att gå mot röd gubbe och på det sättet minska brottsligheten totalt sett.

Antingen är det av dumhet eller lathet som man inte sätter sig in i begreppet eller så har man en negativ politisk agenda när man gör det.

Nolltolerans är sprunget ur en teori som heter ”Broken Windows” och är oftast förknippat med New York polisen där man fick ned brottsligheten genom en serie av åtgärder.

Rent praktisk innebär det att man säger att en person som begår småbrott som att pissa i en port, köra bil med trasig belysning har en liten respekt för lagen, och därmed är även chansen större att han begår grövre brott. Detta kombinerat med ”stop and search” ”stop and frisk” som styr hur polisen får kontrollera medborgarna, gav i ett New York-sammanhang effekt.

Dvs.i et NY perspektiv, man ser en bil som gör ett mindre trafikbrott, Överträdelsen ger polisen rätt att stoppa och kontrollera bil och förare, förarens uppträdande vid utfrågning ger en misstanke om att han kanske är beväpnad, man genomsöker föraren, vapen och narkotika påträffas, föraren grips och kan inte begå grövre brott.

Det här var inte den enda åtgärden utan även CompStat där man analyserade brottsstatistik för att kunna sätta in både riktade och preventiva åtgärder mot brottslighet i kombination med krav på polisledningen där chefer som inte fick bukt med brottsligheten fick sparken spelade en stor roll. Om jag minns rätt så gjorde även staden en serie andra åtgärder samtidigt som att tvätta bort klotter mm.

Extremt kort sammanfattat om Nolltolerans och om orsakssammanhang och effekten finns det en livlig debatt med olika åsikter 🙂

Som enda verktyg för att få ner allmänbrottsligheten i Sverige är det inte ett undermedel om det inte kombineras med andra metoder. Det enda området där jag ser att man kan omsätta det är inom området asylsökare. Genom att följa upp och beivra snatterier, ofredanden och liknade brott som Åklagarna regelmässigt lägger ner, sänder man dels en signal till befolkning och asylsökare, men framförallt kan man sålla agnarna från vetet genom att identifiera personer som begår upprepade brott och skicka dom till slutna asylförvar.

Nu kommer väl ett antal personer att brunsmeta mig, men vinnarna på en sådan policy är dom hederliga asylsökare som har flytt och vill bygga en ny framtid för sig och sina barn här i Sverige. Eftersom att befolkningen i övrigt kommer ha en större acceptans om dom upplever att asylanter måste rätta sig efter samma lagar som gäller den övriga befolkningen och att de som är oförmögna att följa lagar och regler förhindras att begå brott genom att få en begränsad rörlighet, och i asylprocessen kontrolleras hårdare, kommer alla ärliga människor att vinna på det.

https://www.newscientist.com/article/dn16096-graffiti-and-litter-lead-to-more-street-crime/

Tillägg 7/04

http://www.svd.se/darfor-klarar-vi-inte-att-lara-av-new-york

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s