Fler Archer till Försvaret?

Det finns 24 Archerpjäser ”Över” som norrmännen avbeställde. Man har nu konstaterat att det inte finns några intressenter som vill köpa dom kvarvarande och nu talas det om att Försvaret ska få (köpa) pjäserna. Regeringen måste dock ge tilläggsanslag för anskaffningen och det är inte bara kostnaden för pjäserna utan även personal och övrig utrustning som behövs, annars kommer nya svarta hål att uppstå

Uppdatering 2016-09-20
Regeringen köper 12+12 Archerpjäser varav man skjuter till medel för 12 pjäser nu, men inga pengar till personal och kringutrustning som lastbilar mm. Det innebär att pjäserna förrådsställs och inte kommer att användas

Variant 1

Vi har i dag 2 bataljoner i Boden med vardera tre 4-pjäs batterier, som ett första steg skulle man utöka dom 6 batterierna med 2 pjäser var. D.v.s. varje Bataljon skulle ha 18 Archers.

Fördelen är att man inom Bataljonens/batteris ram relativt enkelt kan ”Svälja” 2 pjäser till genom att utöka underhållsdelarna något

Dom övriga 12 pjäserna kan i inledningen förrådställa med 6 pjäser på Gotland och övriga i Mellansverige som kompletta förbandsklossar (d.v.s. med tält, fordon och annan utrustning) För att möjliggöra att man bara tillför personal från Artilleriregementet. Det innebär att man bara behöver flyga in personalen och inte transportera pjäser och alla annan utrustning till tex Skövde utan på ett par timmar kan man vara verkansklar med ett Batteri på Gotland eller i Mellansverige. Nackdelen är vid uppsättande av ett ny Artillerikår i Syd så skulle den bara förfoga över 12 pjäser och inte stämma organisatorisk med övriga Bataljoner

Variant 2

Dom 2 bataljoner i Boden med vardera tre 4-pjäs batterier, skulle få ett batteri till med 4 pjäser var. D.v.s. varje Bataljon skulle ha 16 Archers. Genom att bemanna dom 2 Batterierna med (avgången) Krigsplacerad personal och acceptera att enheten kommer att kräva ett antal dagars utbildning innan full krigsduglighet uppnås kan vi för en liten ekonomisk insats få mer eldkraft innan mera medel tillförs.

Dom övriga 16 pjäserna kan man förrådsställa i Syd eller Mellansverige som en komplett förbandskloss (d.v.s. med tält, fordon och annan utrustning). Det innebär precis som exemplet ovan att man bara behöver tillföra Personal från Artilleriregementet vid behov av artilleri i Sydsverige. På sikt kan även denna tredje Bataljon få egen personal och ha stridsuppgifter i Syd och kunna förstärka i Norr. Tre artilleribataljoner är väl inte för mycket begärt?

artbat archer


Det finns även förslag om att Archer ska användas som KA pjäs, något jag behandlar i detta inlägg


https://nwt.se/karlskoga-degerfors/2016/08/29/hittar-inte-nya-kopare-till-archer

http://www.svd.se/forsvarsmakten-kan-ta-over-norska-artilleripjaser

http://www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/artilleriregementet-a-9/

http://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/materiel-och-teknik/mark/archer/

Artilleriregementet på Wiki

https://sv.wikipedia.org/wiki/Artillerisystem_08


http://www.nyteknik.se/fordon/forsvaret-far-24-extra-archer-kanoner-6788151

http://www.dn.se/nyheter/sverige/extra-satsning-pa-kanoner-kan-placeras-pa-gotland/

Annonser

7 comments

 1. Personligen föredrar jag Variant 1 eftersom det tillför bäst effekt till lägst kostnad, vilket är viktigt i dessa ekonomiskt pressade tider.

  Som en anekdot kan jag också säga att jag i våras frågade @stakmaskin (Peter Öhman) om hur han ville att de norska Archers skulle användas; 4×4 bataljoner eller 3×6 (övriga pjäser förhandslagras). Hans svar var blixtsnabbt 3×6 eftersom det kräver minst antal utbildad personal. Han såg inga fördelar med 4×4 vad gäller utspritt eller självständigt uppträdande eftersom systemen inte har några problem att uppträda som enskilda pjäser vid behov.

 2. Något som inte skulle vara jättedyrt är att förrådsställa Två Artbat i södra Sverige tex på P4 (som ju har brigadansvar)
  Då kan man flyga ned personalen vid kris/krig i södra sverige.
  Detta är en budgetlösning men det skulle åtminstone göra så inte artilleriet är över 100 mil från stridsområdet !

  Det bästa vore att sätta upp två ytterliggare Artbat i södra Sverige genom men då behöver ett Artilleriregemente uppsättas.
  Skövde där P4 ligger vore nog optimalt men misstänker att Eksjö Garnison (Ingenjörsregementet) har mer plats över.

  Den förstärkning man kanske kan hoppas på är just utökning av antal pjäser i Existerande Artbat till 18 eller 24 var.
  Det är en relativt billig lösning men ligger nog inom ramarna för vad politiker kan tänkas punga ut med.
  Övriga 0-12 Archers som inte förbandssätts kan vara reservpjäser det gör att förbanden alltid blir fulltaliga och även skulle tåla 33% förluster i förbekämpningen.

  Ytterliggare ett alternativ är att skippa Mekaniserad Granatkastare och införa Archer som Bataljonsartilleri i Understödsplutonen på dom Mekaniserade bataljonerna. Med 4 pjäser i varje skulle de det gå åt 20 pjäser.

 3. En tanke jag lekt med i Archer debatten är att (om det tillförs pengar, såklart) sätta upp en artilleribrigad jämte de manöverbrigader vi har. Den skulle kraftsamla ”fördelningsenheter” och agera lite E1 (ÖBs klubba) och understödja anfall eller göra strid på djupet; artilleribekämpning, stödja jägare, slå ut underhåll, osv. Flygvapnet kommer aldrig ha resurser till CAS ändå och markattack avskyr dom rent principiellt.

  För det skulle den behöva minst en haubitsbataljon och framför allt raketartilleri med lång räckvidd. Helst med tillgång till ATACMS eller liknande system med en räckvidd runt 300km.

  Utöver det behövs rejält med sensorer (radar och UAVer), luftvärn, logistik och bevakningsförband. Kanske spaningsförband som kan innästla och agera eldledare.

  Ja ja, det är kul att drömma…

   1. Men om man tittar påandra än amerikanskasystem. Israel har väl sitt Lynx-syatem eller LAROM, och om Rumänien eller Azerbadjian har råd så borde vi ha råd också, eler det där Brasilanska systemet ASTROSII/III?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s