Begränsad budget!!

Vi ska ha klart för oss att vi kommer att ha en begränsad budget oavsett riksdagsmajoritet i framtiden, alla uttalanden om 10 Brigader och fasta KA brigader är dagdrömmeri som inte tar hänsyn till ekonomin och den militära och politiska kartan runt oss, oavsett ev framtida medlemskap i NATO

Prio 1
Bottenplattan, vi måste se till att personalen har utrustning, utbildning och får öva med en ersättningsmodell som säkrar kompetens och tillgång på personal

Prio 2
Vi måste aktivt och skyndsamt påbörja uppbyggnaden av totalförsvaret Om vi inte kan säkra befolkningens grundläggande behov av säkerhet, föda och skydd spelar det ingen roll hur många brigader vi har.

Prio 3
Vi måste anskaffa vapen/vapensystem så gör att befintliga plattformar/förband kan verka. Tex nytt luftvärn, luftvärn till Visbyklassen, attackvapen till Gripen, skyddade granatkastare till mekaniserade Bataljoner mm

Prio 4 Tillse att dom två beslutade brigaderna har full bemanning och alla ingående delar i Brigaden produceras ”Lokalt” och att förbanden på Gotland byggs ut till en full Bataljonsstridsgrupp.

Jag bygger mitt resonemang på att i Sydsverige kommer försvaret att skötas främst av flyget, flottan och kvalificerat luftvärn då ett sjöinvasionshot mot fastlandet är relativt osannolikt, undantaget Gotland. Vi behöver även en expeditionär förmåga för att möta internationella åtaganden i t.ex. Ålandsförträngningen och i Baltikum. Viktigt är att dessa Bataljoner t.ex. luftburen bat och Amf har egenskydd i form av lätta Lv robotar och Pansarvärnsrobotar mm.

I Norra Sverige kan vi komma att se konventionella anfall som bäst möts av mekaniserade förband understödda av många artilleriförband

Titta på kartan, 1986 gick gränsen för Warsawapakten utanför Lübeck-Travemünde, drar man ett streck norrut så ligger Skåne långt bakom denna linje. Det innebar att alla Östtyska, Polska och Baltiska hamnar kunde utnyttjas som utgångspunkt för landstigning, idag är det Königsberg och St Petersburgsområdet som kan nyttjas, det utesluter en större kustinvasion. Det som kan låta sig göras idag är ett angrepp på Gotland eller taktiska landstigningar skärgården och Ålandsförträngningen.

Utskeppningshamnar Warsawapakten

Däremot är vi idag extremt sårbara för angrepp mot kommunikationer, energiförsörjningen och därmed leveranser av livsmedel mm Några sjöminor i inseglingsrännorna till våra importhamnar så blir färskvaror och drivmedel blir en bristvara.

I Norrland ser hotet ut som förr, mekaniserade förband över landgränsen.

Krigsmakten Ryssland

13 comments

 1. Bara en rent hypotetisk fråga, säg att pengafen kom ändå, och höjde anslagen till ca 2% av BNP, ungefärhur skulle du bygga upp försvaret?

  1. OK,då förstår jag ungefär,och inser att mina idéer är något mer ambitiösa än dina. Förresten,i det länkade förslagetär alla soldater kontraktsanställda?

   Ang punkt 1: Förutom att höja ersättningen, skulle man inte kunna erbjuda en enklare form av boende, skattefritt som löneförmån. Jag har förstått att soldaterna ej får bo på förläggning, någotsom försvårarspec I storstadsområden. Om det erbjöds ett enklare boende, I stil med ett korridorsboende, med egna rum (max 30kvm), med enklare badrum, kokvrå och sovrum, tror du det skulle attrahera fler? Samt att I ersättningen knyta fler förmåner till att kontraktet avslutas (mao bonusar)

   1. Nej, frivilliga VPL och kontrakt. Visst jag tror på att ge ett val, att man som soldat ska kunna välja fritt vivre dvs 3 mål mat och en säng som motsvarar ca 6000sek i månaden eller kanske 3000kr kontant om man avstår fritt vivre

   2. Jo, valfrihet är ju bra,det hade jag inte tänkt på men det är ju en ålder där mycket hander. Det är manga som hävdar att kontraktare (och värnpliktiga för den delen) behöver batter förmåner förresten men få som kommer med något specifikt

 2. Men en annan sak som slår mig appropå inläggstiteln. Danmark har väl ca 20st av sina 57st 2A5:or i förråd, skulle man inte kunna se om man kunde köpa några av dessa till just Gotland, och ha kvar de andra 122:orna till de två brigaderna på fastlandet. Det är ju kanske inte så mycket men det borde man kanske kunna hitta pengar till? (Det kan kanske ligga i danmarks intresse också)

   1. Jo,men det skadar ju inte att fråga. Dessutom, man kan ju faktiskt saga att på gotland så skulle sagda vagnar försvara Danmark också.

 3. Vi har mer materiel i Ladorna än för 2 Brigader.
  Förbandsreserven innehåller drygt 3 Bataljoner Strf90 och nu 1 Bataljon Archer.
  Det gör att vi borde satsa på att sätta upp 3 Mekaniserade Brigader, den 3:e blir dock utan stridsvagnar men det borde finnas på begagnatmarknaden.
  Då skulle P7 P3 och I19/P5 vara brigadförband med 3 bataljoner vardera.
  Livgardet borde koncentrera sig på Statsskytte och får P7’s gamla Patgb360 bataljon vilket ger två motoriserade bataljoner nära huvudstaden.

  1. Det finns väl närmare 350st strf 90 av A- B- eller C-modell, och om man sätter upp pskytte bataljoner med 2 strvkompanier och 2 pskyytekompanier och 2 pskyttekomp (11 vagnars) så borde de räcka till 13 eller t.om. 14 bataljoner vilket borde bli 4 brig + 2 bat på gotland. Detta kräver ju dock mer pengar till supportvagnar och annat samt säkert en lösning med två kontraktsanställda brigader och 2 vpl. (Man skuller kunna nåla till det lite och ha 10 strv per kompani för de värvade 122:orna med lite större strvkomp för vpl med uppgrad 121:or).

   För Patgb så har bloggaren ett schysst förslag på kavbrigad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s