Tyska Krislagar – Folkförsörjning

Tyska regeringen har låtit revidera lagarna som styr matförsörjningen i kris och krig, det är inga nya lagar utan man har sett över dom befintliga lagarna som stammar från kalla kriget. Det innebär inte att man förbereder sig på ett omedelbart angrepp utan man reagerar på det förändrade säkerhetsläget och tar sitt ansvar mot folket. En del arbete började redan efter Twin Towers 2001 och översvämningskatastroferna dom senaste åren.

I Bullerbyn snoozar man dock vidare.

Om det uppstår allvarliga störningar i matförsörjningen i ett större område, t.ex. två förbundsländer och man bedömer att marknaden inte klarar situationen själv så går staten in med tvångslagar

Det innebär att man kan:

  • Införa priskontroller
  • Föreskriva att matutlämningsställen ska bevakas (förhindra plundring)
  • Bara större matmarknader får vara öppna
  • Ta kontroll över företag , maskineri, råvaror och drivmedel för livsmedelsframställnig
  • Införa ransonering
  • Beordra stängning av butiker mm

Sammanfattningsvis ger det myndigheterna möjlighet att säkerställa produktion och leverans av livsmedel till medborgarna. Man ger även info till medborgarna via webben om att den enskilde måste ha egna matlager nåt jag har skrivit om tidigare.

Förutom denna lag finns det även föreskrifter som tvingar företag att rapportera in produktionskapacitet, behov av råvaror, lagermöjligheter redan i fred så att man kan göra omfattande planering redan innan en kris. Detta är viktigare idag än för 30 år sedan då många företaget inte har egna lager utan arbetar med ”just in time” konceptet, Centralisering av produktion som ökar transportbehovet och jordbruket som är säsongsstyrt försvårar krisförsörjningen

Lagarna som styr folkförsörjningen är:

  • Ernährungssicherstellungsgesetz (ESG
  • Ernährungsvorsorgegesetz (EVG)
  • Ernährungswirtschaftsmeldeverordnung (EWMV)
  • Ernährungsbewirtschaftungsverordnung (EBewiV)

Tyska staten har dessutom livsmedels depåer för krig och kris, Tjernobyl 1986 fick regeringen då att inse att även om krigsrisken minskade kunde man inte avveckla lagren då det fanns andra hot mot folkförsörjningen

Det finns 150 Depåer (hemliga för att förhindra plundring) med:

  • 440,000 ton Vete
  • 50,000 ton Råg
  • 140,000 ton Havre

Dessa depåer är avsedda främst för brödframställning och befinner sig i närheten av kvarnar och liknande

Dessutom finns depåer med ris, ärtor, linser och kondenserad mjölk som ska säkra stadsbefolkningen ett mål mat om dagen. Kostnaden för detta är 14,5 miljoner Euro årligen (2012 ) samt 4,5 miljoner Euro för räntebetalningar och lagerförluster. Det motsvarar ca 2,50 SEK per innevånare och år, en billig försäkring som få tänker på

Vi kan jämföra med Schweiz som har lager av säd, ris, socker, matolja och matfett som motsvarar 3000 Kilokalorier per person och dag under 4 månader. Dessutom skall man enligt lag kunna försörja HELA befolkningen i 6 månader med mat och vatten. Kostnaden för detta är ungefär 130 miljoner Franken, ungefär 170 Sek per person och år

Förutom detta finns det andra lagar som styr t.ex. gasförsörjningen mm både på nationellt och på EU nivå

http://www.faz.net/aktuell/politik/geheime-getreidelager-in-der-not-gibt-s-bundeserbsen-1993771.html

http://www.agrarheute.com/news/regierung-verabschiedet-ernaehrungsnotfall-vorsorge-steht-drin

https://www.ernaehrungsvorsorge.de/

https://www.bwl.admin.ch/bwl/de/home/themen/pflichtlager.html

Mycket bra fullständig sammanfattning om den Tyska folkförsörjningen (på Tyska)

getreidelager

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s