Disaster 91

1991 hade polisen, räddningstjänsten, sjukvården och andra aktörer en förevisning inför publik i Stockholm på Globen Arena. Ett fiktivt drama spelades upp inför livepublik där ett kapardrama övergår i en gisslansituation med en samtidig farligt gods olycka och utlöst VMA. Som åskådare såg man inte bara blåljusenheterna utan även vad som sker i bakgrunden, evakuering, förberedelsers inom sjukvården för masskadeutfall mm. Det innebar att åskådarna fick en bild av vad som sker vid en större olycka med aktörer från alla delar av samhället.

Disaster-91 var tänkt för en internationell kirurgikongress i Stockholm med drygt 6.000 deltagare och utvidgades med flera föreställningar för i allmänhet skolungdomar men även andra grupper inom landsting kommun mm.

Min uppfattning är att det kanske är dags att höja medvetenheten hos allmänheten och yngre om räddningstjänst, katastrofscenarier mm genom att genomföra en ny förevisning/filminspelning. Det finns dessutom flera större arenor spridda över landet där en förevisning kan genomföras, kombinerat med material för skolorna och betydligt lägre produktionskostnader gör att det förutom att tjäna som upplysning även kan skapa en bättre rekrytering för blåljusyrkena.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s